Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ζακ Κωστόπουλος / Αρχίζει η δίκη για τον Ζακ με τρία χρόνια καθυστέρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / Αρχίζει η δίκη για τον Ζακ με τρία χρόνια καθυστέρηση

Ζακ Κωστόπουλος

Με καθυστέρηση τριών ετών και μετά από μια πρώτη αναβολή που δόθηκε πριν από έναν χρόνο, ένα τμήμα των ανθρώπων που συμμετείχαν στη στυγνή δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου κάθεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πρόκειται για έξι άτομα που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρας βλάβης, οι οποίοι φαίνονται στα βίντεο που κυκλοφόρησαν να συμμετέχουν στο λιντσάρισμα του gay ακτιβιστή μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις αστυνομικοί, ο ιδιοκτήτης του «κοσμηματοπωλείου» στο οποίο εγκλωβίστηκε τρομαγμένος ο Ζακ Κωστόπουλος και έξω από το οποίο δολοφονήθηκε, καθώς και ο ιδιοκτήτης του διπλανού μεσιτικού γραφείου στην οδό Γλάδστωνος, ο οποίος έσπευσε πρώτος να επιτεθεί στο θύμα.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει μείνει έως σήμερα ούτε μία μέρα στη φυλακή, καθώς η αστυνομία ουδέποτε απέδωσε κατηγορίες, αλλά αντίθετα αποχώρησε από τον χώρο της δολοφονίας αφήνοντας τους (υπόλοιπους) δολοφόνους να καθαρίσουν τον δρόμο από τα αίματα και τα πειστήρια.

Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια, η δίκη αυτή ξεκινά κατ’ ουσίαν ακρωτηριασμένη. Αφενός επειδή στο εδώλιο δεν θα καθίσουν ακόμα τρεις αστυνομικοί που συμμετέχουν στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, όπως επίσης και ο διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο να κλωτσά το πεσμένο στο έδαφος θύμα.

Αφετέρου διότι το κατηγορητήριο είναι αναντίστοιχο του μεγέθους της πράξης, καθώς οι έξι κατηγορούνται όχι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αλλά απλώς για σωματική βλάβη που προκάλεσε θάνατο, κάτι που οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα επιχειρήσουν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η δίκη αναμένεται να έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίς το πρωί, ενώ σε σχέση με την περσινή αναβολή θα απουσιάζει ο βασικός συνήγορος των δολοφόνων Θάνος Πλεύρης, ο οποίος στο μεσοδιάστημα έγινε υπουργός Υγείας.

Ακτιβιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση έξω από την αίθουσα του Εφετείου, Δέγλερη 4, στις 9 το πρωί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL