Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Μαρία Θεοδωρίδου / Τα παιδιά αποτελούν «ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρία Θεοδωρίδου / Τα παιδιά αποτελούν «ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων κορωνοϊού

παιδιά μάσκα κορωνοϊός σχολείο
INTIME/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

«Ρεζερβουάρ» για την ανάπτυξη μεταλλάξεων δήλωσε ότι αποτελούν τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19,

Η ίδια αναφερόμενη σε σχετική μελέτη στις ΗΠΑ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα ο ιός που βρίσκεται σε παιδιά και εφήβους είναι «ζωντανός ιός». «Δεν είναι δηλαδή τμήματα του ιού που δε μπορεί να μεταδοθούν, να μεταδώσουν τη λοίμωξη» σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό ανεξάρτητα από τη φάση της λοίμωξης των παιδιών.

Παράλληλα, αναφερόμενη στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό τόνισε ότι έχουν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να ξανάνοσήσουν σε σχέση με όσους, αφού νόσησαν έκαναν και μία δόση εμβολίου. Όπως δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά αυτή η «υβριδική ανοσία» προστατεύει πολύ περισσότερο λόγω των διαφορετικών ειδών αντισωμάτων και της κυτταρικής μνήμης.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο έλαβε την έγκριση του FDA των ΗΠΑ για χορήγηση ακόμη μίας δόσης.

«Η θετική γνωμοδότηση (σ.σ. του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», είπε.

Τέλος, μιλώντας για όσους έχουν ψυχικά νοσήματα και νοητική υστέρηση, είπε ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η προστασία τους από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 είναι σημαντική, για αυτό οι άνθρωποι αυτοί αλλά και όσοι τους φροντίζουν θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό τους.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου το 62,3% όσον αφορά στον γενικό πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL