Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πέρασαν νύχτα οι απευθείας αναθέσεις για αντιπλημμυρικά στα ορεινά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πέρασαν νύχτα οι απευθείας αναθέσεις για αντιπλημμυρικά στα ορεινά

ΚΑΜΕΝΑ

Mε βροχή μεταμεσονύκτιων τροπολογιών, άσχετων μεταξύ τους, στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων οι απευθείας αναθέσεις προκειμένου να καταρτιστούν οι μελέτες και να κατασκευαστούν τα απαιτούμενα έργα στα ορεινά των καμένων περιοχών ή αυτών που έχουν πληγεί από πλημμύρες ανά την επικράτεια γίνονται ο κανόνας, ενώ παγώνουν οι αδειοδοτήσεις, όπως είχε προαναγγελθεί, αιολικών στη βόρεια Εύβοια μετά την κατακραυγή για τις άδειες παραγωγής με το τσουβάλι που είχε εγκρίνει η ΡΑΕ παρά την καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Παράλληλα με την τραγική υποβάθμιση των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων που επιφέρουν διατάξεις του νομοσχεδίου, μνημείο προχειρότητας αποτελεί η τροπολογία με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, όταν το αρχικό νομοσχέδιο, έτσι όπως είχε κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου, όριζε ότι αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση!

Κανόνας οι απευθείας αναθέσεις

Έτσι, κατά παρέκκλιση, για τις αναθέσεις μελέτης εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών ορεινών υδρονομικών έργων επιλέγεται η αδιαφανής διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση απευθείας ανάθεσης, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Το σύνολο των πράξεων της διαδικασίας ανάθεσης εκδίδεται από τις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες και προβλέπεται η ολοκλήρωση της ανάθεσης εντός 10 ημερών από τη σχετική πρόσκληση με αντίστοιχη σύντμηση και άλλων προθεσμιών. Με πρόσχημα τους λόγους κατεπείγουσας ανάγκης, στις 6 Σεπτεμβρίου, με Υπουργική Απόφαση είχε προκριθεί πάλι η απευθείας ανάθεση για την απομάκρυνση των καμένων δέντρων, την κατασκευή των κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. στις περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας από όπου «πέρασε» η φωτιά.

Το αυτονόητο stop στα αιολικά

Αναστέλλεται, αλλά δεν απαγορεύεται η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση και τη χορήγηση του συνόλου των απαιτούμενων αδειών, όρων και εγκρίσεων για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αιολικών πάρκων στη βόρεια Εύβοια, «ιδίως δε των αιτήσεων χορήγησης βεβαιώσεων παραγωγού ή ειδικών έργων, π.χ. υβριδικοί σταθμοί, καθώς και για την πρόσβαση και τη σύνδεση στο δίκτυο». Εκκρεμείς αιτήσεις απορρίπτονται και ανακαλούνται άδειες παραγωγής ή βεβαιώσεις παραγωγού ή ειδικών έργων που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι χωροθετούνται εν όλο ή εν μέρει στις καμένες περιοχές.

Πρόστιμο επί των ακαθάριστων εσόδων αντί της ζημιάς

Αντί της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης, με τη διάκριση των περιβαλλοντικών παραβάσεων σε τέσσερις κατηγορίες και αδιευκρίνιστα και ασαφή τα κριτήρια κατηγοριοποίησης, χαμηλής, μέτριας, σημαντικής και πολύ σημαντικής σοβαρότητας, προσδιορίζεται το ύψος των προστίμων βάσει των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του φορέα ή της δραστηριότητας και όχι της ζημιάς που έχει προκληθεί στο περιβάλλον.

Στη χαμηλή σοβαρότητα το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 0,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων και κυμαίνεται από 500 έως 50.000 ευρώ, στη μέτρια δεν υπερβαίνει το 1,5% και καθορίζεται από 10.000 έως 200.000 ευρώ, στη σημαντική το πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων και ξεκινάει από 40.000 ευρώ έως το ανώτατο 800.000 ευρώ. Για τις παραβάσεις πολύ σημαντικής σοβαρότητας το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 10% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων και ξεκινάει από 100.000 και φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ. Η βάση υπολογισμού επί των ακαθάριστων εσόδων αφορά μόνο επιχειρήσεις και όχι «έργα και δραστηριότητες που δεν έχουν οικονομικό χαρακτήρα», όπως αναφέρεται στη διάταξη.

Προβληματισμό δημιουργεί η ρύθμιση που προβλέπει ότι σε περίπτωση επιβολής προστίμου μετά από επιθεώρηση της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, ανεξαρτήτως του προστίμου, η απόφαση εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο όμως δεν προσδιορίζεται.  Έως τώρα, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εισηγούνταν το πρόστιμο για την παράβαση και υπέγραφε ο υπουργός. Το «αρμόδιο όργανο» του ΥΠΕΝ αποφασίζει για την επιβολή προστίμου εφόσον το ύψος του είναι πάνω από 500.000 ευρώ, όπως ισχύει και τώρα με υπογραφή υπουργού. Με άλλη τροπολογία, η μη... λειτουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου παίρνει και άλλη δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου και στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα επισυνάπτεται η υπεύθυνη δήλωση μηχανικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL