Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εκπαιδευτικοί Αξιολόγηση / Το Εφετείο έβγαλε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική την απεργία-αποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπαιδευτικοί Αξιολόγηση / Το Εφετείο έβγαλε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική την απεργία-αποχή

αξιολόγηση εκπαιδευτικοι
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική κρίθηκε η «αποχή – απεργία» της εκπαιδευτικής κοινότητας που εκδικάστηκε από το Εφετείο Αθηνών, κατόπιν εξέτασης των δύο εφέσεων των Ομοσπονδιών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο το εφετείο Αθηνών έκρινε άμεσα εκτελεστή την απόφαση. Η απόφαση, όπως και στην περίπτωση της ΑΔΕΔΥ, προβλέπει ακόμη ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβασή της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ημέρα 24ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών εκδικάστηκε η έφεση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, αλλά και να κριθεί άμεσα εκτελεστέα.

Την ίδια στιγμή, όλες οι Ομοσπονδίες υπέβαλλαν αίτημα αναβολής της συνεδρίασης, προκειμένου να δικαστεί σε αίθουσα δικαστηρίου κι όχι σε γραφείο, να τηρηθούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας καθώς και να εκδικασθεί από φυσικό δικαστή. Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε το αίτημα.

Πάντως, η εμμονή της υπουργού Παιδείας κατά τις εκπαιδευτικής κοινότητας επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά από τη δικομανία που διέπει την υπουργό κάθε φορά που οι δάσκαλοι ή καθηγητές αντιτίθενται στις κυβερνητικές προσταγές.

ΟΛΜΕ: Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

Τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία - αποχή από την αξιολόγηση και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, κατά την 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11/10, χαιρετίζει η ΟΛΜΕ, κάνοντας λόγο για συμμετοχή η οποία άγγιζε το 70% (100.000 περίπου απεργοί).

Με την ίδια ανακοίνωση η Ομοσπονδία των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης καλεί σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή (15/10).

Παράλληλα, αναφορικά με την απόφαση του Εφετείου, η ΟΛΜΕ σημειώνει ότι όσοι έχουν δηλώσει απεργία-αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία θεωρείται νόμιμη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Χαιρετίζουμε τον μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών - Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στις 15/10

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών  στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Το εκπαιδευτικό κίνημα με τον αγώνα του απέρριψε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Κατήγγειλε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, μέσω των συνεχών δικαστικών προσφυγών του ΥΠΑΙΘ, που αξιοποίησε  τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη». Όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον εκφοβισμό που εξαπέλυσε το ΥΠΑΙΘ. Γύρισε την πλάτη του στην μεθοδευμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης περί δήθεν ποινών πριν τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.

Μετά και τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου σήμερα Τετάρτη 13.10.21 το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου:

  • δεν έγινε δεκτή η έφεση του ΥΠΑΙΘ που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία αποχή και καταχρηστική, εκτός από παράνομη
  • έκρινε τελεσίδικα παράνομη την απεργία αποχή
  • διατάσσει την απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας αποχής και επιδικάζει πρόστιμο 3.000€ για κάθε παραβίαση της απόφασης

Διευκρινίζουμε και πάλι ότι όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη.

Με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, καλούμε τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου. Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις».

Νίκος Φίλης: Η εκπαίδευση διοικείται με ποινικοποίηση των αγώνων

Για ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο κάνει λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης αναφορικά με την απόφαση του Εφετείου.

Ο ίδιος προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση διοικείται με ποινικοποίηση των αγώνων καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει κάθε σκέψη ότι θα λυγίσει τους εκπαιδευτικούς με αυταρχισμό και διώξεις. Μόνο πανικό μαρτυρά αυτή η τακτική».

«Καμία προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει για την εκπαίδευση όσο αυτή σύρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων ή προπηλακίζεται από την αστυνομία. Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς» ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας ότι τους νέους και τους γονείς, να συμπαραταχθούν εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Φίλη:

«Με την απόφαση του Εφετείου, που κήρυξε παράνομη την απεργία των εκπαιδευτικών εφαρμόζοντας τους απεργοκτόνους νόμους Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, έγινε σήμερα ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, να διοικείται η εκπαίδευση με ποινικοποίηση των αγώνων.

Καμία προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει για την εκπαίδευση όσο αυτή σύρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων ή προπηλακίζεται από την Αστυνομία. Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς.

Με δεδομένη την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, όπως έδειξαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις τους, μοναδική λύση είναι η απόσυρση των επίμαχων διατάξεων για την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση. Είναι διατάξεις που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση, δημιουργώντας σχολεία δύο ταχυτήτων. Επείγει η επαναφορά του συναινετικού πλαισίου για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας, που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη ότι θα λυγίσει τους εκπαιδευτικούς με αυταρχισμό και διώξεις. Μόνο πανικό μαρτυρά αυτή η τακτική.

Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους και τους γονείς, να συμπαραταχθούν στους εκπαιδευτικούς, που δίνουν μάχη για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο. Αυτοί εξάλλου κράτησαν όρθιο το σχολείο την εποχή των μνημονίων και της πανδημίας. Μόνο με τη συμπαράσταση της κοινωνίας μπορούν να δώσουν νικηφόρα τον αγώνα τους, ανατρέποντας τις κυβερνητικές επιδιώξεις».

Ολόκληρη η απόφαση του Εφετείου:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL