Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Εκπαιδευτικοί Αξιολόγηση / Μάθημα αντίστασης στον αυταρχισμό της Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπαιδευτικοί Αξιολόγηση / Μάθημα αντίστασης στον αυταρχισμό της Κεραμέως

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ

Χθες οι δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν. Γέμισαν με φωνές που ήθελαν να ακουστούν. Για δίκαια αιτήματα και δικαιώματα που η κυβέρνηση επιχειρεί να ισοπεδώσει. Οι εκπαιδευτικοί, με μια μεγαλειώδη κινητοποίηση, έδωσαν το μήνυμά τους κόντρα στην πρωτοφανή επίθεση που έχει εξαπολύσει εις βάρος τους η Νίκη Κεραμέως και κόντρα στην τιμωρητική διαδικασία της αξιολόγησης. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προκήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε για το Δημόσιο και η ΑΔΕΔΥ. Το ποτάμι των διαδηλωτών κατευθύνθηκε με παλμό από το Εφετείο προς τη Βουλή.

Πάνω από 80% η συμμετοχή στην απεργία

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το Εφετείο Αθηνών. Σιγά - σιγά πύκνωναν και ο χώρος γέμιζε ασφυκτικά. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αλεξάνδρας είχαν κλείσει, καθώς δεν χωρούσαν τον τεράστιο όγκο των διαδηλωτών που συνεχώς κατέφθανε. Οι εκπαιδευτικοί αυτή τη φορά έδωσαν το πιο ηχηρό μήνυμα. «Η συμμετοχή μας στην απεργία έφτασε το 80%. Είναι τεράστιος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν» μας είπε ο τ. αιρετός του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας Νεκτάριος Κορδής.

«Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και την απεργία» έγραφαν τα πανό που υψώθηκαν, ενώ το έδαφος είχε γεμίσει με τρικάκια που ανέγραφαν «Οι ανάγκες μας δεν κρίνονται στις δικαστικές αίθουσες». Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί έβγαζαν οργισμένους λόγους μπροστά από το Εφετείο κατακεραυνώνοντας την υπουργό Παιδείας που τους σύρει στα δικαστήρια επιχειρώντας να μπλοκάρει τις απεργίες τους. Σύλλογοι εκπαιδευτικών, κατά τόπους ΕΛΜΕ αλλά και σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν έξω από το Εφετείο για να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Χθες ήταν η ημέρα που εκδικάστηκε η έφεση της Ν. Κεραμέως κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή από την αξιολόγηση, αλλά και να κριθεί άμεσα εκτελεστή. Αυτό συνέβη γιατί το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η απεργία - αποχή της ΟΛΜΕ δεν είναι καταχρηστική και δεν διέταξε την άμεση απαγόρευση της συνέχισής της. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η απόφαση του Εφετείου δεν είχε βγει ακόμα.

Εντύπωση προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι για την έφεση της ΟΛΜΕ, που κατατέθηκε στις 4.10.21, ορίστηκε δικάσιμος στις 25 Ιανουαρίου 2022, ενώ για την έφεση του ΥΠΑΙΘ, που κατατέθηκε στις 7.10.21, ορίστηκε δικάσιμος για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.

«Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης» ανέφερε η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της.

«Αποκαλύπτεται ότι σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και η καταστολή» σημείωσε από την πλευρά της η ΔΟΕ.

Ποτάμι διαδηλωτών

Το πλήθος στη συνέχεια άρχισε να βγαίνει στο οδόστρωμα και να σχηματίζει μπλοκ.  Όταν η πορεία ξεκίνησε για τη Βουλή, τότε μπορούσε κανείς να καταλάβει τη μαζικότητά της, αφού η κεφαλή βρισκόταν στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Κηφισίας και εκτεινόταν μέχρι και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος του Εφετείου. Πίσω από κοινά συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στον αυταρχισμό αλλά και στην καταστολή που έχει επιδείξει η κυβέρνηση εναντίον τους, κινήθηκαν προς το Σύνταγμα χτυπώντας παλαμάκια. Στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου σταμάτησαν για να ακουστεί το μήνυμά τους εκεί που πρέπει. «Κούλη - Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» φώναξαν με όλη τους τη δύναμη και στη συνέχεια έφτασαν έξω από τη Βουλή. Εκεί αντάμωσαν με τους εκατοντάδες μαθητές που πραγματοποιούσαν το δικό τους συλλαλητήριο με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας στα σχολεία. Με καπνογόνα, τραγούδια και συνθήματα η πορεία έληξε μετά από λίγο. Το αγωνιστικό μήνυμα δόθηκε. Πάλι στους δρόμους. Κάθε μέρα κόντρα στις κυβερνητικές επιταγές. Με το ανάστημα ψηλά και τις γροθιές στον αέρα.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η κυβέρνηση θα χάσει από τους αγώνες των εκπαιδευτικών

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός Κεραμέως θα ηττηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα. Νίκος Φίλης: Οι εκπαιδευτικοί μας με τους αγώνες τους δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας

 

Δίπλα στους χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν χθες και πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει εκφράσει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

«Ο βασικός στόχος της πολιτικής Κεραμέως είναι να μετατρέψει τη γνώση σε προνόμιο. Αυτό έκανε με την παρέμβασή της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφήνοντας χιλιάδες μαθητές έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ώστε να έχουν περισσότερη πελατεία τα κολέγια.

Το ίδιο κάνει σήμερα και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια. Αντί να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα τεράστια μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, δημιουργεί τμήματα με 28 μαθητές μέσα, φτιάχνει σχολεία πολλών κατηγοριών, μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς χορηγών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Όλα αυτά τα υλοποιεί με έναν αδιανόητο αυταρχισμό λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν απέναντι στην πολιτική της. Ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός Κεραμέως θα ηττηθεί από τον κοινωνικό αγώνα, θα ηττηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, τον αγώνα της οποίας στηρίζουμε για ένα δημοκρατικό σχολείο» είπε στην «Α» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος που ήταν έξω από το Εφετείο.

«Οι εκπαιδευτικοί με τον μαζικό τους αγώνα υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική εκπαιδευτική πολιτική εάν δεν έχει μαζί της, πρώτα απ’ όλα, την εκπαιδευτική κοινότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πάνος Σκουρλέτης, που έδωσε το παρών στην κινητοποίηση

Πρόσθεσε πως «δυστυχώς, σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα του νόμου Χατζηδάκη. Βλέπουμε ένα αυταρχικό πλαίσιο που ποινικοποιεί το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας. Μας εμπνέουν, τους στηρίζουμε και προχωράμε όλοι μαζί».

Εκεί βρέθηκε και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία από την πλευρά της υπογράμμισε πως «οι εκπαιδευτικοί δίνουν μια μεγάλη μάχη για τη δημόσια Εκπαίδευση. Δίνουν μια μάχη για το δικαίωμα στη μόρφωση αλλά και για τη δημοκρατία» προσθέτοντας πως «η μαζική παρουσία είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτή την αντεργατική και αντιεκπαιδευτική πολιτική».

«Οι εκπαιδευτικοί μας με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Τους αγώνες αυτούς δεν θα σταματήσουν ούτε οι δικαστικές διώξεις ούτε η αστυνομική βία» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νίκος Φίλης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL