Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Αττική / Στο σημείο μηδέν η διαχείριση απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αττική / Στο σημείο μηδέν η διαχείριση απορριμμάτων

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Διαφωνούν οι δήμαρχοι Αττικής με τους εν κρυπτώ χειρισμούς Πατούλη σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς, παρά τις διακηρύξεις του, τίποτα δεν υλοποιείται που να αφορά το σύνολο και όχι το κλειστό κονκλάβιο της διοίκησης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Νομού Αττικής!

Με την επισήμανση ότι επί δύο χρόνια, από την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η διαχείριση απορριμμάτων κινείται εν κενώ και δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα εκτός από υπερκοστολογημένες προμήθειες, μπαράζ απευθείας αναθέσεων και εντέλει υπέρμετρη επιβάρυνση των δημοτών με αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής για την αποκομιδή των απορριμμάτων, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θέτει προ των ευθυνών τους τόσο τη διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής όσο και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη!

Πρόκειται για μια ομόφωνα αποδεκτή απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ, με τον πρόεδρό της και δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να απηχεί τις απόψεις και των 66 δημάρχων της Αττικής, καθώς το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας λιμνάζει. Κι αυτό γιατί κατ’ αρχάς «απουσιάζει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), παρά τις επαναλαμβανόμενες προαναγγελίες αναθεώρησής του και τις ‘προετοιμασίες’ έγκρισής του, η Αττική (υπο)λειτουργεί τη διαχείριση απορριμμάτων της με τον χρονικά παρωχημένο και πολιτικά απονομιμοποιημένο μετά τις δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής ισχύοντα ΠΕΣΔΑ της προηγούμενης περιόδου και περιφερειακής αρχής».

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής! Παράλληλα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ, θίγοντας το ζήτημα των αναγκαίων χωροθετήσεων για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, επισημαίνει ότι «απουσιάζει οποιαδήποτε ρεαλιστική και συγκεκριμένη πρόβλεψη των αναγκαίων χωροθετήσεων, των μόνο θεωρητικά και επί χάρτου χώρων και μονάδων υποδοχής και επεξεργασίας σύμμεικτων, ενώ περιλαμβάνεται μια ιστορική αναφορά των χωροθετήσεων του 2003(!) συνοδευόμενη από την παραδοχή της δυσκολίας και αδυναμίας σαφούς προσδιορισμού τους».

Κι ενώ υπάρχουν αυτές οι σοβαρότατες ελλείψεις για την ανάπτυξη σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, η Επιτροπή Περιβάλλοντος στηλιτεύει το γεγονός ότι εν κρυπτώ αποφασίστηκε η συμφωνία πλαίσιο «μαμούθ», αρχικού ύψους 223 εκατ. ευρώ, που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακυρώθηκε κατά ένα μέρος και πλέον είναι ύψους μόνο 150 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι την εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη δημοσίευσε πρώτη και αποκλειστικά η ΑΥΓΗ.

Ακολούθως, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ στηλιτεύει το μπαράζ απευθείας αναθέσεων μελετών και υπηρεσιών δεκάδων εκατομμυρίων (π.χ. 5 εκατ. για πλύσεις κάδων λόγω... πανδημίας) από τη διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, που είναι πρόσωπα της επιλογής του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, «χωρίς κριτήρια κατανομής και μάλιστα σε πλήρη αδιαφάνεια και με πρωτοφανή (μη) λειτουργία οργάνων», όπως επισημαίνει.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για «αδικαιολόγητη αύξηση του λειτουργικού κόστους του ΕΔΣΝΑ στα 92,05 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά επιπλέον (τουλάχιστον προς το παρόν) 1,85 εκατ. ευρώ από το ήδη υπέρογκο απολογιστικό κόστος 90,2 εκατ. ευρώ του 2018».

Συνυπολογιζόμενου και του νεοεισελθέντος τέλους ταφής από το 2020, «το συνολικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι ΟΤΑ α’ βαθμού και οι δημότες τους είναι αυξημένο κατά επιπλέον 12,5 εκατ. ευρώ, εκτοξευόμενο (τουλάχιστον και προς το παρόν) στα 102,7 εκατ. ευρώ» καταγγέλλει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ.

Τέλος, αναφορικά με τα σχέδια του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ επισημαίνει ότι αφενός δεν προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ, αφετέρου εξηγούν ότι η πρόβλεψη του νέου νόμου για τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης των Αποβλήτων θα εκφύγουν της αρμοδιότητας των ΟΤΑ και θα υπάγονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς η Αυτοδιοίκηση να έχει σε τίποτα πια λόγο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL