Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Πλημμύρες / Οι επόμενες καταστροφές θα είναι σε Αθήνα, Πειραιά, Μενίδι, Μέγαρα, Θριάσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλημμύρες / Οι επόμενες καταστροφές θα είναι σε Αθήνα, Πειραιά, Μενίδι, Μέγαρα, Θριάσιο

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)

Οι εικόνες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια από τις πλημμύρες αποτύπωσαν την ανέμελη αντιμετώπιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις πυρόπληκτες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαγγελίες και λόγια παχιά χωρίς σχέδιο και χωρίς προτεραιότητες την ίδια στιγμή που όλοι οι επιστήμονες έκρουαν από την επομένη των πυρκαγιών τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι των καμένων περιοχών θα πνιγούν στη λάσπη με την πρώτη δυνατή βροχή.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες από το ΕΚΠΑ, είχαν εκδόσει χάρτη με τις περιοχές που θα εμφανίσουν πλημμυρικά φαινόμενα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Όσον αφορά στην Αττική οι περιοχές αυτές είναι οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο.

SOS για Αθήνα και Πειραιά

Τα πλημμυρικά φαινόμενα και τον άμεσο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα και ο Πειραιάς έκρουσε από την πρώτη στιγμή και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας.

Όπως σημείωνε στις 24 Αυγούστου 2021,  «στις υπώρειες της Πάρνηθας αποψιλώθηκαν  από την πυρκαγιά 83.700 στρέμματα δάσους και θαμνωδών εκτάσεων. Από αυτές τις εκτάσεις τα 50.000 στρέμματα είναι μεγάλο τμήμα της άνω λεκάνης απορροής του Κηφισού. Το υπόλοιπο πέφτει στον Μαραθώνα».

Και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Στη θέση των παλιών ρυακιών ένα νέο ποτάμι που θα κατεβάζει από 2 εκ. έως 14 εκ. κυβικά μέτρα νερού θα τείνει να βρει ανεμπόδιστα και σε ελάχιστο χρόνο έξοδο προς τον Σαρωνικό. Ούτε το δάσος, ούτε οι θαμνώδεις πλαγιές που έχουν εξαφανιστεί θα το συγκρατήσουν».

Ο καθηγητής του ΕΜΠ πρότεινε και συγκεκριμένα μέτρα για την Αθήνα και τον Πειραιά όπως:

-Στο Φάληρο θα έπρεπε να εκβαθύνουν τον βυθό της θάλασσας στην εκβολή γερανοί και να σκάβουν το αντιπλημμυρικό κανάλι τώρα. 

-Στις πλαγιές της Πάρνηθας θα έπρεπε να στήνονται φράγματα ανάσχεσης και διαμορφώσεις πλαγιών με κορμοδέματα τώρα. 

-Και καλού-κακού να ετοιμάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της υπερχείλισης στις γέφυρες και στις όχθες. Αν θέλουμε να μην πνιγούν πάλι οι γειτονιές του ευρύτερου Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL