Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C19.1°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C17.8°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C17.5°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C16.8°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C15.2°C
0 BF 76%
Βόρεια Εύβοια / Λάσπη και απόγνωση - Οι πλημμύρες αποτελείωσαν ό,τι έμεινε όρθιο από τις πυρκαγιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Εύβοια / Λάσπη και απόγνωση - Οι πλημμύρες αποτελείωσαν ό,τι έμεινε όρθιο από τις πυρκαγιές

Εύβοια Αγία Άννα πλημμύρες
(INTIME NEWS/ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ)

«Μια βροχή μικρής έντασης κατέστρεψε τα πάντα». Τα λόγια αυτά του δημάρχου Μαντουδίου-Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη συμπυκνώνουν την έκταση της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια. Μιας περιοχής, που μετά τις τεράστιες πυρκαγιές του καλοκαιριού έμεινε ανοχύρωτη και βούλιαξε στην κυριολεξία στη λάσπη από τις βροχές της κακοκαιρίας «Αθηνά».

«Ζήσαμε πολύ σκληρές εικόνες» τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Πολλοί είδαν το νερό να έρχεται στα σπίτια τους από σημεία από όπου δεν υπήρχαν ποτάμια ή ρέματα. Στην παραλία του Αχλαδίου έγινε μια κοίτη 120 μέτρων. Κατέστρεψε τις παραλίες μας», περιέγραψε.

«Κινδύνευσαν άνθρωποι» τόνισε ο δήμαρχος, που όπως είπε σώθηκαν χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική και από δυνάμεις του δήμου. Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημείωσε, ότι χειριστές των μηχανημάτων έργων με κίνδυνο της ζωής τους έμπαιναν σε πλημμυρισμένα οικόπεδα και έβγαζαν ανθρώπους. «Στις 2.15 το πρωί το νερό ήταν 10 πόντους ύψους και μέσα σε ένα τέταρτο είχε γίνει 60» είπε.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της καταστροφής, ο Γ. Τσαπουρνιώτης ανέφερε πως έγιναν «μεγάλες ζημιές στην οδοποιία, αλλά και στις υποδομές του δήμου». Η δε Αγία Άννα δεν έχει νερό, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς η σχετική υποδομή.

Εύβοια Αγία Άννα πλημμύρες
(INTIME NEWS/ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ)

Μόλις στο 10% έχουν προχωρήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα

Αναμφισβήτητο γεγονός είναι για τις μεγάλες πλημμύρες ευθύνονται οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, αφού η βροχή έπεσε κατά κύριο λόγο στους ορεινούς όγκους. «Έχει καεί ολόκληρη η περιοχή, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Δεν έχει μείνει καθόλου πράσινο, με αποτέλεσμα όλα τα νερά από τα βουνά να παρασύρουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους» είπε. «Κάποια ποτάμια που δεν είχαν κατεβάσει ποτέ νερό, κάποια ρυάκια με 80 πόντους διάμετρο, έκαναν 12- 15 μέτρα πλάτος» περιέγραψε, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και ρέματα που ήταν καθαρισμένα, «κατέβασαν 1-2 τόνους πέτρες».

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει, είμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου, ήταν η πρώτη βροχή», εκτίμησε, λέγοντας πως «με την παραμικρή βροχή πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14, γιατί δεν είχε ποτέ καεί σε τέτοιο βαθμό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα».

Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN TV ανέφερε ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, αλλά έχουν φτάσει μόνο στο 10% του δήμου Μαντουδίου-Αγίας Άννας. Κορμοδέματα έχουν γίνει στην κοινότητα της Λίμνης, στις Ροβιές και στο χωριό Αχλάδι, το οποίο πάντως υπέστη σοβαρότατες καταστροφές από την κακοκαιρία «Αθηνά». Όσο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που είναι απαραίτητα, ανέφερε ότι προχθές έγινε η πρώτη δημοπρασία από το Δασαρχείο της Λίμνης.

Εύβοια Αγία Άννα πλημμύρες
(INTIME NEWS/ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ)

Στις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, μεταβαίνει στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία στην Εύβοια.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL