Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ο ρυπαίνων δεν θα πληρώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ο ρυπαίνων δεν θα πληρώνει

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Πολλά βήματα πίσω πάει η τιμωρία του περιβαλλοντικού εγκλήματος, αφού η διαδικασία επιβολής προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις γίνεται εφεξής δυσκίνητη, γραφειοκρατική και χρονοβόρα. Παράλληλα, οι ελεγκτικές αρμοδιότητες των λιγοστών -είναι δεν είναι 22 για όλη την επικράτεια- επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ περιορίζονται, καθώς μεταξύ άλλων θα εποπτεύουν τους ιδιώτες ελεγκτές Περιβάλλοντος μέσω του Μητρώου Περιβαλλοντικών Ελεγκτών, οι οποίοι θα αμείβονται από τους ελεγχόμενους για παραβάσεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» δηλαδή.

Τα παραπάνω, και όχι μόνο, περιέχονται ατάκτως ερριμμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση σε εναρμόνιση με κοινοτική Οδηγία.  Έτσι, με το άρθρο 50 ο παραβάτης δεν θα τιμωρηθεί, αλλά θα του δοθεί τράτο να υλοποιήσει το νεοεισαγόμενο Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, προθεσμία συμμόρφωσης από ένα έως τρία χρόνια κατόπιν «αιτιολογημένης κοινής απόφασης των προϊσταμένων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρόστιμα θα επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση συνεχιζόμενων παραβάσεων ή παραβάσεων που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή απειλούν με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις το περιβάλλον, η δραστηριότητα και το έργο είναι ολωσδιόλου παράνομο, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση...

Οι παραβάσεις κατηγοριοποιούνται σε χαμηλή, μέτρια, σημαντική και πολύ σοβαρή, αλλά θα εξειδικευτούν με Υπουργική Απόφαση όπως και τα της λειτουργίας του Μητρώου Ιδιωτών Ελεγκτών με Προεδρικό Διάταγμα. Η ειρωνεία είναι ότι προβλέπεται για έργα που θα γίνουν σε περιοχές Natura 2000, κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους, υποχρεωτική επιθεώρηση από τον φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, εφόσον υπάρχει, που όμως από τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη καταργούνται. Διαφορετικά, τη δουλειά θα κάνει ο ιδιώτης ελεγκτής.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας του σχεδίου νόμου είναι ότι αναφέρεται στο Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών που γίνεται Γενική Διεύθυνση και μόνον στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, διαγράφοντας τους ελεγκτές Δόμησης και Ενέργειας που συγκροτούν το σώμα.

Δασικοί χάρτες

Με άλλες διατάξεις διορθώνεται ο νόμος για τα απόβλητα που ψηφίστηκε μόλις το καλοκαίρι, ενώ δίδεται τετράμηνη παράταση από την ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για αλλαγές στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών, για υποβολή από τους πολίτες στις δασικές υπηρεσίες διοικητικών πράξεων και αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Υμηττός

Παρατείνεται για τέταρτη συνεχή φορά η αναστολή της έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και της εκτέλεσης κάθε οικοδομικής εργασίας για τμήματα του ορεινού όγκου του Υμηττού που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια επτά δήμων έως τη θεσμοθέτηση του νέου Προεδρικού Διατάγματος περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων «και πάντως όχι πέραν της 15ης.9.2022».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL