Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επικίνδυνα τα «στραβά μάτια» στη βία των φασιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επικίνδυνα τα «στραβά μάτια» στη βία των φασιστών

Φασίστες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Ναζιστικοί χαιρετισμοί και όπλα στα ΕΠΑ.Λ. της Σταυρούπολης, προπηλακισμοί εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων, βίαιες επιθέσεις κατά μελών της ΚΝΕ και της ΚΕΕΡΦΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το νοητό νήμα που συνδέει τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις έρχεται στην επιφάνεια πλέον και με την αποκάλυψη στοιχείων της ταυτότητας των δραστών, καθώς κάποιοι έχουν παρελθόν σε επιθέσεις των «μακεδονομάχων» ή συμμετείχαν ενεργά στις συγκεντρώσεις των «αντιεμβολιαστών».

Συνήθης ύποπτοι

Εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες έχουν πυρήνες σε σχολεία, αλλά συσπειρώνονται και γύρω από αθλητικούς συλλόγους ή ομάδες. Οπαδός της Χ.Α. ο 30χρονος που συνελήφθη για τη φασιστική επίθεση ενάντια στην ΚΝΕ στην Ηλιούπολη της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα τρία πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. είναι ακροδεξιοί και οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ.  Ένας από τους δράστες μάλιστα φαίνεται ότι είχε εμπλοκή στην επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη τον Μάιο του 2018.

Από την άλλη ο 30χρονος που συνελήφθη για την επίθεση ενάντια στην ΚΕΕΡΦΑ στο Ηράκλειο είναι μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Propatria και είχε προσαχθεί τον περασμένο Ιούλιο για επεισόδια σε διαδήλωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα, αλλά και τον Μάρτιο του 2019 στην παρέλαση.

Η Propatria είναι μία από τις πιο ενεργές ακροδεξιές οργανώσεις και εποφθαλμιά να καλύψει το κενό της Χ.Α. Συσπειρώνεται από το 2015 γύρω από αθλητικό σύλλογο και την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Μεγάλη συμμετοχή μαζί και με άλλες εθνικιστικές ομάδες είχαν στο αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, για το οποίο συζητούν σε σχετικό podcast.

Δεξιό πλυντήριο της Ακροδεξιάς

Ωστόσο την ίδια ώρα ακούγονται φωνές ανοχής αντί για καταδίκη της νεοναζιστικής απειλής από την κυβέρνηση και δεξιούς αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για «διαπάλη ιδεών» (ΣΚΑΪ) και, απόλυτα ευθυγραμμισμένος στις ίσες αποστάσεις, είδε «ομάδες ένθεν κακείθεν» που θέλουν «να λύσουν τις όποιες πολιτικές τους διαφορές» στα σχολεία.

Αντίθετα, ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για την αναζωπύρωση της φασιστικής βίας. Καταδίκασε τα επεισόδια στο ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία καθώς και η στάση της ΕΛ.ΑΣ. (ThessToday.gr)

Ακατανόητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση του Κ. Ζέρβα η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα εναντίον του φασισμού, του ναζισμού και των σημερινών οπαδών τους» και για τον λόγο αυτόν η παράταξη συντάχθηκε με το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ανησυχία για την κλιμάκωση

Την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση των φασιστικών ενεργειών στην επέτειο της ιστορικής απόφασης για τη χώρα που ονομάτισε εγκληματική οργάνωση την ηγεσία της Χ.Α. εξέφρασε ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (Πρώτο Πρόγραμμα).

Οι επιθέσεις αυτές, όπως είπε, ενθαρρύνονται «ανομολόγητα από την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων που εκφράζουν στα τηλεοπτικά πάνελ διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και από την εν γένει κυβερνητική πολιτική». Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτική στο πώς αφήνονται πάλι αυτές οι δυνάμεις να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους».

Τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ακροδεξιά βία κατέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης (Open) υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά συσκοτίζει το ζήτημα, δεν το αναδεικνύει, δεν συμβάλλει στο να ορθωθεί ένα μέτωπο πολιτικής και ιδεολογικής απάντησης και απομόνωσης του χρυσαυγιτισμού και του νεοναζισμού» και παράλληλα ανασύρει τις πεπαλαιωμένες ανιστόρητες θεωρίες περί δύο άκρων.

Υπενθύμισε δε τις τοποθετήσεις στελεχών της Ν.Δ. για τη “χρήσιμη Χ.Α.”, όπως και τις συνομιλίες του κ. Μπαλτάκου, δεξιού χεριού του Σαμαρά, με τον Κασιδιάρη.

Η κυβέρνηση μπορεί να κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά, ωστόσο η επανάκαμψη της φασιστικής βίας στη χώρα δεν αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη. Σε σχετικό ρεπορτάζ της η Τageszeitung, με τίτλο «Μαινόμενοι νεοναζί στην Ελλάδα», σημειώνεται ο κίνδυνος της έντονης δράσης των ακροδεξιών και ως απόδειξη αναφέρεται η προσπάθεια στρατολόγησης μαθητών ακόμα και έξω από σχολεία, όπως έγινε σε Λύκειο στην Πυλαία, όπου μοίραζαν ανενόχλητοι φυλλάδια με τίτλο «Πώς να γίνεις εγκληματίας» (DW).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL