Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Κορωνοϊός / Καζάνι που βράζει τα πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Καζάνι που βράζει τα πανεπιστήμια

ΠΑΙΔΕΙΑ

Μια «ανάσα» από την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, η πραγματικότητα για τους φοιτητές που θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα θα είναι σαν ένα καζάνι που βράζει. Και αυτό διότι, ενάμιση χρόνο μετά, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανοίγουν υπό το βάρος νέων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, την οποία η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε για να ισοπεδώσει κάθε περιθώριο αντίδρασης.

Παράλληλα, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικό, χωρίς μέτρα προστασίας, οι φοιτητές θα επιβαρύνονται και με το κόστος των rapid tests που θα πρέπει να διενεργούν ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η "Α" μιλάει με τρεις φοιτητές από σχολές της Αθήνας που θέτουν τους δικούς τους προβληματισμούς για το άνοιγμα των ΑΕΙ και ζητούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας.

«Άμεσα μέτρα προστασίας και όχι επικοινωνιακές φανφάρες»

Λουκάς Ζάχαρης, μέλος Δ.Σ. φοιτητικού συλλόγου ΣΕΜΦΕ

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εδώ και ενάμιση χρόνο, εμπαίζει τη φοιτητική κοινότητα.  Όλοι οι φοιτητές αποδεχτήκαμε τον πρώτο καιρό της πανδημίας την αναγκαιότητα της τηλεκπαίδευσης.  Όμως, πλέον, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Θέλουμε να γυρίσουμε στις σχολές, να ξαναμπούμε στα αμφιθέατρά μας, να ξανακάνουμε πειράματα στα εργαστήριά μας. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, όλον αυτό τον καιρό, αντί να προετοιμάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, εργαλειοποίησε την πανδημία ώστε να προωθήσει την αντιδραστική πολιτική της για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έτσι, αντί να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, προσελήφθησαν αστυνομικοί για να χτυπούν τους φοιτητές. Τώρα επενδύει στον διχασμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες της Υγείας, επιβαρύνει με 80 ευρώ τους ανεμβολίαστους φοιτητές οι οποίοι θα αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα για τη διενέργεια rapid test.

Παράλληλα, με πρόφαση τα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό, προωθεί την εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη καθώς ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα γίνεται από μη διαπιστευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αγωνιζόμαστε, εκτός των άλλων, και για να επιστρέψουμε στις σχολές μας. Διεκδικούμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Θέλουμε κλιμάκια του ΕΟΔΥ να διενεργούν δωρεάν rapid tests και να εμβολιάζουν μέσα στα πανεπιστήμιά μας. Η παροχή των αναγκαίου υγειονομικού υλικού οφείλει να είναι δωρεάν για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η αποφυγή του συνωστισμού μέσω του σπασίματος των τμημάτων κρίνεται αναγκαία. Να ενισχυθούν το διδακτικό και καθαριστικό προσωπικό στο ύψος των αναγκών που γεννά η πανδημία. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ ώστε να μην στοιβαζόμαστε.

Δεν θα δεχτούμε η αντιμετώπιση της πανδημίας να γίνει ευκαιρία για τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Τα face control δεν έχουν καμία θέση μέσα στο πανεπιστήμιο. Εάν η κυβέρνηση νοιάζεται πραγματικά για την υγεία των φοιτητών και των καθηγητών, ας πάρει έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα και ας αφήσει τις επικοινωνιακές φανφάρες.

Εμείς, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κόντρα στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική για το άνοιγμα των σχολών μας, για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό».

«Πώς θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια με τους φοιτητές να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στις αίθουσες;»

Γιώργος Λυκοπάντης, μέλος Δ.Σ. φοιτητικού συλλόγου Παντείου

«Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει οι σχολές μας να είναι κλειστές και ταυτόχρονα να παγώσει κάθε εκπαιδευτική, πολιτική και πολιτισμική δραστηριότητα. Μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης, πήρε την απόφαση να ανοίξουν οι σχολές και να πραγματοποιηθεί κανονικά το εξάμηνο χωρίς να λάβει κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία των φοιτητών και την ενίσχυση των υποδομών των πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση, τη στιγμή που πέρυσι μοίραζε εκατομμύρια στην οικονομική ελίτ της χώρας, τη στιγμή που άνοιγε κάθε οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα -από καζίνο μέχρι ιδιωτικά κολέγια-, άφηνε τα ελληνικά πανεπιστήμια κλειστά και χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη.

Και έρχεται να μας δηλώσει πως τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν. Πώς θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια χωρίς εξαερισμό και κλιματισμό, με τους φοιτητές να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες μέσα στις αίθουσες; Πώς θα ανοίξουν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής υγιεινής, χωρίς να διατίθενται μάσκες, αντισηπτικά και δωρεάν τεστ για όλους;

Πώς θα ανοίξουν, όταν επί ενάμιση χρόνο, μαζί με την πανδημική κρίση, οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν ταυτόχρονα την απόλυτη φτωχοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες νέα παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στον τόπο σπουδών τους διότι δεν θα μπορούν να ζήσουν;  Έχει κάποια πρόβλεψη η κυβέρνηση για τους χιλιάδες φοιτητές που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν κάθε μήνα υπέρογκα ποσά για ενοίκιο;

Και αντ' αυτού, αντί ο κυβερνητικός θίασος να απαντήσει σε κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα, το μόνο που είχε το θράσος να προβλέψει για το άνοιγμα των σχολών μας ήταν τα υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους φοιτητές, το κόστος των οποίων αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι ίδιοι.

Δηλαδή ένας φοιτητής, για να σπουδάσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να δαπανά τον μήνα 80 ευρώ ώστε να έχει δικαίωμα πρόσβασης στις σχολές.  Ένα διχαστικό μέτρο που μόνο οξύνει το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές σε όλη τη χώρα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα, κάτι που αποδεικνύεται και από το ποσοστό των εμβολιασμών.

Κοντολογίς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές.  Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις σχολές μας. Δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε άλλο ένα εξάμηνο χαμένο».

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό»

Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, φοιτήτρια Οικονομικού ΕΚΠΑ

«Μπορεί το υπουργείο Παιδείας και η Σύνοδος των Πρυτάνεων να ανακοίνωσαν το άνοιγμα των ιδρυμάτων, ωστόσο δεν ανακοίνωσε κανένα ουσιαστικό υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφαλή επιστροφή στις σχολές μας.  Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια κλειστών σχολών και πάρα το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό φοιτητών έχουν εμβολιαστεί, δεν φαίνεται να υπάρχει πλήρης και εμπεριστατωμένος σχεδιασμός για ασφαλές άνοιγμα.

Η συγκεκριμένη διαχείριση δεν μας εκπλήσσει, καθώς και όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση άφησε τη λειτουργία των τμημάτων στην αμφίβολου ποιότητας τηλεκπαίδευση και χωρίς ουσιαστική φοιτητική μέριμνα και αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Η παρούσα συγκυρία έρχεται να συνδυαστεί με τη συνολική κυβερνητική πολιτική για τα πανεπιστήμια, που δεν είναι άλλη από την επίθεση στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων και την κατάφωρη αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και με τις σχολές κλειστές, θέσπισε τον νόμο - έκτρωμα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.  Έναν αντιδραστικό νόμο που θέτει Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής, που άφησε εκτός Τριτοβάθμιας 40.000 μαθητές, που βάζει όρια φοίτησης - διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά συμβούλια και πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό.

Είναι αναγκαίο, για το ασφαλές άνοιγμα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε παροχή δωρεάν τεστ για όλους, μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, δημιουργία εμβολιαστικών, διαγνωστικών κέντρων εντός των ΑΕΙ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και υποδομών των ιδρυμάτων, συνολική ενίσχυση της στέγασης, σίτισης και μέριμνας των φοιτητών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL