Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
ΕΠΑΛ Σταυρούπολης / Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης / Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά το ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης και το διήμερο επιθέσεων από ακροδεξιά ομάδα μέσα από το σχολείο σε αντιφασίστες, η ακροδεξιά δράση μεταφέρθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή που μας πέρασε στο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου, όπου επί δύο ημέρες στήθηκαν οδοφράγματα, προπηλακίστηκαν δημοσιογράφοι και εικονολήπτες, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση της ΕΣΗΕΜΘ, και αναρτήθηκε και πανό που έγραφε «Θέλουμε σχολεία ελληνικά, Ελλάς ή τέφρα», σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις.

Η αστυνομία, από τα επεισόδια της Παρασκευής στο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου, έκανε 8 συλλήψεις από 38 προσαγωγές, ενώ από τα γεγονότα της Σταυρούπολης προσήγαγε συνολικά 60, εκ των οποίων συνελήφθησαν 11, οι πλειονότητα ανήλικοι, ενώ εντοπίστηκε και μίνι οπλοστάσιο στο σπίτι δεκαπεντάχρονου μαθητή που συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του, καθώς ο τελευταίος κατείχε παρανόμως και καραμπίνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν βρεθεί σουγιάδες πάνω στους συλληφθέντες της Σταυρούπολης την Τετάρτη.

Τα περιστατικά της Θεσσαλονίκης έβγαλαν από τη σιωπή τη... Χρυσή Αυγή, η οποία έσπευσε να συγχαρεί ήδη από την Τρίτη -πρώτη ημέρα των επιθέσεων- τους μαθητές της Σταυρούπολης.

Έκτοτε, από την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του “Μετώπου Νεολαίας”, δηλαδή της νεολαίας της Χ.Α., οι ακροδεξιές επιθέσεις ήταν καθημερινές αλλάζοντας το ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης με το ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου. Και κάπως έτσι έγινε φανερό σε όλους ότι η Χρυσή Αυγή βρήκε χώρο στη Θεσσαλονίκη για την επαναδραστηριοποίησή της.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι τον περασμένο Μάιο στη Θεσσαλονίκη έκαναν για δεύτερη φορά εγκαίνια στον “εθνικιστικό πολυχώρο ΣΑΡΙΣΑ”, ο οποίος βρίσκεται στα γραφεία της Χ.Α., όπου παραμένει και η “εθνικιστική μπουτίκ”, όπως μας ενημερώνει η μοναδική, ίσως, ζωντανή ιστοσελίδα της Χ.Α. με ευθεία σύνδεση με την εναπομείνασα οργάνωση.

Μέσω αυτής της σελίδας και του “Μετώπου Νεολαίας” φαίνεται ότι έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη νεολαία της. Οι αναρτήσεις του Ιανουαρίου, του Μαΐου, αλλά και των τελευταίων μηνών σχεδόν μονοπωλούν δράσεις της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη. Π.χ. απολογισμός δράσης του 2020 για τη νεολαία Θεσσαλονίκης, τρικάκια σε όλη την Ελλάδα, αλλά με την πρώτη “δράση” στη Θεσσαλονίκη, στο Σέιχ Σου, τον περασμένο Ιούλιο για... οικολογία, αλλά και πορεία γειτονιάς στη δυτική Θεσσαλονίκη ή δράση κατά της παιδικής κακοποίησης τον περασμένο Μάρτιο, πάλι στη Θεσσαλονίκη, από τη νεολαία.

Μάλιστα τον Ιούνιο έχει ανάρτηση αφιερωμένη στην πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως αντίδραση σε πορεία Pride. Δεν υπάρχει βεβαίως καμία ανάρτηση σχετικά με την πορεία Pride προ 10 ημερών, η οποία δέχθηκε επίθεση με πέτρες, λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα της Σταυρούπολης.

Οι αναρτήσεις πυκνώνουν τους μήνες που τα μέτρα της πανδημίας χαλαρώνουν, ενώ κάθε μήνα δεν λείπει και ραδιοφωνική - διαδικτυακή εκπομπή που ανεβαίνει υπό τύπο βίντεο στο YouTube για τον σχολιασμό των εξελίξεων και την “εθνική” ερμηνεία της πραγματικότητας.

Στο YouTube, άλλωστε, έχουν επιζήσει 4 κανάλια της Χ.Α., ένα εκ των οποίων είναι το ραδιόφωνό της, ενώ από ιστοσελίδες από τότε που έκλεισαν οι γνωστές και επίσημες έχει παραμένει ο Κοινωνικός Εθνικισμός, όπου φαίνεται ότι τους απασχολούν πιο... ιστορικά θέματα, ή η πώληση των νέων βιβλίων του Ν. Μιχαλολιάκου.

Βασικά θέματα προβολής και “ζύμωσης” είναι οι “αντεθνικοί περιορισμοί” για την πανδημία, οι “δράσεις” για να πείσουν ότι δεν έχουν διαλυθεί τελείως στην υπόλοιπη Ελλάδα και φυσικά το “Μακεδονικό” και η Συμφωνία των Πρεσπών, θέματα που έχουν ευνοήσει, όπως φαίνεται, την επιβίωση πυρήνων στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.

Τα πρόσωπα δε που φαίνονται σε εκδηλώσεις, με τελευταία δημόσια, μετά από καιρό, τη συγκέντρωση στις Θερμοπύλες, ή στη μεταφορά της “γραμμής” είναι η Ουρανία Μιχαλολιάκου και ο πρώην βουλευτής Κιλκίς και στέλεχος της εναπομείνασας Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας.

Ταυτόχρονα μέσα από τη φυλακή οι “κομματάρχες” Ηλ. Κασιδιάρης και Γ. Λαγός [οι οποίοι πριν από το τέλος της δίκης είχαν αποχωρήσει από τη Χ.Α. ιδρύοντας δύο κόμματα (Έλληνες για την Πατρίδα και Εθνική Λαϊκή Συνείδηση - ΕΛΑΣΥΝ)] συνεχίζουν και αυτοί τη... δράση τους μέσα από το Διαδίκτυο, τα social media τους και τις ιστοσελίδες των κομμάτων τους.

Μάλιστα, αν κάποιος επισκεφθεί τη σελίδα του κόμματος του Ηλ. Κασιδιάρη, μετά από λίγη ώρα αρχίζει να αναρωτιέται εάν έχει αποφυλακιστεί ήδη, καθώς υπάρχει σχεδόν καθημερινή ανανέωση - σχολιασμός με βίντεο ή παρεμβάσεις του στο Μακελειό ή σε διάφορα άγνωστα προς το ευρύ κοινό διαδικτυακά ή μη, τοπικά ή μη, ραδιόφωνα.

Τα δύο κόμματα έχουν παρουσιαστεί στις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών, ενώ η δεύτερη γραμμή που ενώνει τη Χ.Α. με τα κόμματα των αποχωρησάντων “συναγωνιστών” της είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Για παράδειγμα ο Ηλ. Κασιδιάρης και το... κόμμα του οργάνωσαν τον Σεπτέμβριο, τις ημέρες της ΔΕΘ, και διαδήλωση στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη με ομιλία του μέσα από τις φυλακές.

Στη δε περίπτωση της Σταυρούπολης και οι δύο, την ίδια ημέρα, στις 29 Σεπτεμβρίου, τη δεύτερη ημέρα δηλαδή των γεγονότων, έσπευσαν να ταχθούν υπέρ των μαθητών που αντιστέκονται στη “βία των κομμουνιστικών συμμοριών”.

Από την άλλη το κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη, αλλά και ο ίδιος, όπως παρουσιάζεται μέσα από την ιστοσελίδα του και τις παρεμβάσεις, εμφανίζεται σαν έτοιμο να μπει στη Βουλή, με συνεχείς τον τελευταίο καιρό δημοσκοπήσεις που τον θέλουν μέσα και τον ίδιο να επικαλείται νομιμότητα και να προσπαθεί να αφαιρέσει ναζιστικές... οσμές και τατουάζ και να επικεντρωθεί στον εθνικισμό.

Ο Γ. Λαγός δεν προσπαθεί κάτι τέτοιο, αλλά ως “ευρωβουλευτής” εμφανίζεται να έχει επαφές με ακροδεξιά κόμματα του εξωτερικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL