Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Διαρκής η καθίζηση των εμβολιασμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Διαρκής η καθίζηση των εμβολιασμών

ΕΜΒΟΛΙΟ

Επιβεβαιώνεται κάθε Δευτέρα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα κινείται με βραδείς ρυθμούς. Χθες ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε γνωστά τα ανανεωμένα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία αναδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα με αυτά, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 57,7% του συνολικού πληθυσμού, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα ήταν το 56,7%. Συνεπώς σε μία εβδομάδα είχαμε αύξηση μόλις μίας μονάδας. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν δούμε τη μεταβολή στις πρώτες δόσεις, καθώς εκεί φαίνεται το «ταβάνι» της γραμμής άμυνας. Το 61,1% έχει λάβει έστω μία δόση, από 60,6% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.  Άρα μόλις 0,5% των πολιτών έχει ενταχθεί τις τελευταίες ημέρες στην εμβολιαστική διαδικασία.

Εξετάζεται το mRNA για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε όσα ισχύουν για την τρίτη δόση. Επίσης έκανε γνωστό ότι όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τους χορηγηθεί η ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο, ενώ εξετάζεται ακόμα για όσους έλαβαν το Johnson & Johnson. Σε αυτούς υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA.

Παράλληλα η Μ. Θεοδωρίδου έκανε γνωστό ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένοι και δεν χρειάζονται τρίτη δόση.

Ο συνδυασμός με το εμβόλιο της γρίπης

Όσο πλησιάζει η εποχή για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, επανέρχεται η ανησυχία για τον συνδυασμό με αυτό κατά του κορωνοϊού. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθησύχασε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ενώ θα ξεκινήσει η συνταγογράφηση από την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο χειμώνα μειώθηκαν οι εποχικές ασθένειες, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Οι γυναίκες και οι έφηβοι

Παράλληλα η Μαρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους εφήβους. Τόνισε ότι όλες οι μελέτες συμπεραίνουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές. Εξήγησε ότι τα mRNA εμβόλια δεν περνάνε στο έμβρυο ή στο γάλα. «Αντίθετα, τα αντισώματα -εκτός από την προστασία- μεταβιβάζονται στο παιδί έχοντας θετικό αποτέλεσμα στην προστασία του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τους προβληματισμούς των γονιών για τα παιδιά και τους εφήβους, η Μ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον ορμονικό άξονα και οι φόβοι για γονιμότητα και στειρότητα δεν έχουν επιστημονική υπόσταση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL