Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τσελέντης για σεισμό Ηράκλειο / Τα 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός – Αναμένουμε μεγάλους μετασεισμούς έως 5,4
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσελέντης για σεισμό Ηράκλειο / Τα 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός – Αναμένουμε μεγάλους μετασεισμούς έως 5,4

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι μπορεί να σημειωθούν μεγάλοι μετασεισμοί μεγέθους 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ο σεισμός, επεσήμανε ο Άκης Τσελέντης, έγινε πάνω σε γνωστό ρήγμα, εκείνο του Καστελίου. «Αυτό το ρήγμα έχει δυναμικό το πολύ 6 Ρίχτερ. Είναι ξεκάθαρο πως ο σεισμός που έγινε είναι ο κύριος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε ότι «μας έπιασε εξαπίνης αυτός ο σεισμός, γιατί δεν είχε δώσει τόσο μεγάλο γεγονός εκεί».

Μάλιστα ανέφερε ότι το ίδιο φαινόμενο με εκατοντάδες μικρούς σεισμούς, είχε καταγραφεί το 1950, όμως,  τότε οι δονήσεις δεν ξεπέρασαν τα 5 Ρίχτερ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά στη μεγάλη καταπόνηση των σπιτιών και γενικότερα των κτιρίων ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους εάν δεν πάρουν τη σύμφωνη γνώμη των μηχανικών που θα εξετάσουν τα χτυπημένα από την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία θα συνεχίσει με μεσαίου μεγέθους και μεγάλους μετασεισμούς, φοβάμαι, για πάρα πολύ καιρό. Θα πρέπει να προσέξουμε τα παλιά σπίτια, τα πέτρινα», δήλωσε και σημείωσε ότι το Αρκαλοχώρι έχει άσχημη δόμηση. Αντίθετα, ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Ηρακλείου δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς είναι μικρά τα ρήγματα μέσα στην πόλη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL