Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Σεισμός στο Ηράκλειο / Τι λένε Παπαζάχος, Λέκκας, Σκορδίλης για το εάν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός στο Ηράκλειο / Τι λένε Παπαζάχος, Λέκκας, Σκορδίλης για το εάν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
photo Cretalive

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο και ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες βρίσκεται σε διέγερση.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει, επομένως δεν υπάρχει φόβος να επακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός στο σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια, εξήγησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή».

Μανώλης Σκορδίλης: Θα πρέπει να περιμένουμε 1με δυο 24ωρα

 «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο  Μανώλης Σκορδίλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

Ευθύμιος Λέκκας: Θεωρούσαμε ότι το φαινόμενο είχε τελειώσει

«Κεραυνός εν αιθρία» ήταν οι 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ για τον καθηγητή γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως υποστήριξε, η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι είχε τελειώσει η σεισμική διέγερση στην περιοχή μετά την τετράμηνη σεισμική δραστηριότητα.

Στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να το πούμε επιστημονικά αλλά ακολουθώντας τη λογική» και γι’ αυτό επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή όλο το επόμενο διάστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL