Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σεισμός στο Ηράκλειο / Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι - 35 τραυματίες - 1.000 τα ακατοίκητα σπίτια από τα 5,8 Ρίχτερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός στο Ηράκλειο / Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι - 35 τραυματίες - 1.000 τα ακατοίκητα σπίτια από τα 5,8 Ρίχτερ

Σεισμός Κρήτη
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Νεκρός ανασύρθηκε από την εκκλησία στο Αρκαλοχώρι ένας 65χρονος άντρας. Ο άτυχος άνδρας που καταπλακώθηκε από τη στέγη της εκκλησίας δεν συμμετείχε στις εργασίες αποκατάστασης του ναού του Προφήτη Ηλία αλλά μπήκε μέσα για να δει τις αναστηλώσεις που γίνονταν στην εκκλησία.

Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος καθώς και ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
PHOTO INTIME

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί 30 μετασεισμοί σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Οι οκτώ από αυτούς είναι έντασης πάνω από 4 Ρίχτερ.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
PHOTO INTIME

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένας Μπορμπουδάκη μέχρι στιγμής υπάρχουν 35 τραυματίες οι 24 εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Όπως επεσήμανε η κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

«Όλες οι μονάδες υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Αναμένουμε να φτάσει σε λίγη ώρα μία κινητή μονάδα» η οποία θα παραμείνει στο αρκαλοχώρι, στον χώρο που στήνονται οι σκηνές ώστε οι πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ενώ ακόμη μία σκηνή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών θα στηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου ώστε σε περίπτωση σεισμού και αν χρειασθεί ανάγκη που δεν θα μπορεί να καλύψει το Κ.Υ, να λειτουργήσει το προσωπικό που θα είναι σε επιφυλακή στην ιατρική σκηνή» δήλωσε η Λένα Μπορμπουδάκη.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
PHOTO INTIME

Τεράστιος είναι ο αριθμός των σπιτιών που δεν μπορούν να κατοικηθούν αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πάνω από 1.000 τα κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Παράλληλα, το 112 απέστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
PHOTO INTIME

Παράλληλα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης,ανακοίνωσε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι.

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχωρούν στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ ήδη συγκεντρώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής που θα φιλοξενηθούν στον πρόχειρο καταυλισμό.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αύριο αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
PHOTO INTIME

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης. Επιπλέον, στο νησί μεταβαίνουν με αεροσκάφη C130 και ATR, 30 πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους και drones.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από την πτώση βράχων στο δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι επιβαίνοντες.

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου  έχουν βγει στους δρόμους ενώ εκκενώθηκαν τα σχολεία αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
photo Cretalive

Είχε μεγάλη διάρκεια σύμφωνα με τους κατοίκους. Αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση μέχρι και την Σαντορίνη. Συνεχείς μετασεισμοί, με μεγαλύτερο πριν από λίγο της τάξης των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
photo Cretalive
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ

Όπως αναφέρει το τοπικό site Cretalive, πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με βράχους που έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη δόνηση. Πέτρες έχουν πέσει στους δρόμους, τζάμια έχουν σπάσει.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 09:17 το πρωί, με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι που το τελευταίο διάστημα έχει δώσει πολλούς σεισμούς και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
photo Cretalive

Το εστιακό βάθος είναι στα δέκα χιλιόμετρα και το επίκεντρο  23 Χλμ. ΒΔ της Άρβης.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
photo Cretalive

Ο Ευθύμιος Λέκκας  πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «κεραυνό εν αιθρία». «Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μελέσες Ηράκλειο
avgi.gr

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να σχολιάσει εάν η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία, η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37. Ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια» είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.   

Μελέσες Ηράκλειο σχολείο
avgi.gr

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν το περιμέναμε» ενώ επεσήμανε ότι είναι. απίθανο να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό. «θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία και να μην κατοικηθούν τα παλιά κτίρια, επεσήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Μελέσες σχολείο 2
avgi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL