Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μέτρα

παιδιά - τσάντα -σχολείο
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στάθηκε στη γαλάζια καγκελόπορτα και χτύπησε επιτακτικά το κουδούνι να του ανοίξουν ανυπερθέτως. Σίγουρος για τις απόψεις του και με μεγάλη αυτοεκτίμηση, απαίτησε την είσοδό του στη μονάδα.

Ο νόμος και οι οδηγίες δεν τον αφορούσαν ιδιαίτερα. Εξάλλου, αν κυριαρχούσε η λογική -πίστευε-, τότε οι νόμοι θα ήταν αχρείαστοι και όλα θα κυλούσαν κανονικά. Χωρίς επιβολές και αστυνομικά μέτρα, χωρίς δικαστές. Μονάχα ίσως με τους ιερείς που θα έκαναν και τον Σολόμωντα όποτε αυτό ήταν απαραίτητο.

Οι γραφές, εξάλλου, ήταν σαφείς και η ερμηνεία τους απλή.

Όπως, για παράδειγμα, για εκείνον που διαθέτει δύο χιτώνες, πως θα πρέπει να μοιράζεται τον δεύτερο με κάποιον ακόμα, ειδικά αν αυτός ήταν ο ίδιος. Αν αφορούσε κάποιον άλλον· πιθανότατα ήταν απλώς τεμπέλης.

Άλλες πάλι, όπως, για παράδειγμα, εκείνη με το χαστούκι και το μάγουλο, ήταν για τους αδύναμους. Κανείς δεν θα τολμούσε να τον ακουμπήσει.

Γι’ αυτό άλλωστε δεν ανεχόταν να μην του επιτραπεί η είσοδος στη μονάδα εξαιτίας τής αστοχίας τού συστήματος που του επέβαλε ένας παράλογος νόμος.  Έτσι κι αλλιώς, τα είχαν κάνει όλα λάθος με τον ιό.

Και όλα αυτά μπροστά στο παιδί του. Το σύστημα προσπαθούσε να πλήξει τον ρόλο του πατέρα, που, αλάνθαστος καθώς ήταν, προσπαθούσε να προστατεύσει τους επιγόνους του από τους επιβολείς.

Οι εξηγήσεις και οι επικλήσεις της διευθύντριας ήταν μάλλον χειριστικές προκειμένου να τον αποτρέψουν. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα. Προσπαθεί να αποτρέψει όλους εκείνους που είναι σίγουροι να έρθουν σε επαφή με εκείνους που αμφιταλαντεύονται, που υπακούουν άνευ αντιλογίας τις διαταγές, όπως στον στρατό.

Κι εκεί βέβαια υπήρχαν παραλογισμοί, όμως εκεί ήταν παραδεκτοί διότι προστάτευαν το ύψιστο αγαθό τής πατρίδας και του έθνους. Μολονότι αρκετοί αξιωματικοί ήταν εξίσου πειθήνιοι με τη διευθύντρια που είχε μπροστά του και του απαγόρευε την είσοδο. Εκείνη όμως δεν ήταν σωματώδης για να τη φοβηθεί. Μια χαζοδασκάλα ήταν, μια νοικοκυρούλα που προσπαθούσε να του επιβληθεί.

Έσπρωξε τη γυναικούλα στην άκρη, την απείλησε και βρέθηκε στο τμήμα, όπου, αφού του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες από το σύστημα του κρατικού παραλογισμού, που δεν είχε σχέση με το έθνος και την πατρίδα βέβαια, διότι ήταν κατά βάση προδότες, ανταπάντησε με μια μήνυση προς τη διευθύντρια του σχολείου που θα άφηνε αμόρφωτο το παιδί του για να μπορεί μετά να το χειραγωγεί το σύστημα.

Ζήτησε μάλιστα από τη μορφωμένη χαζοδασκαλίτσα να τον αποζημιώσει με 2,7 εκατομμύρια ευρώ.  Άγνωστο πώς τα υπολόγισε με τόση ακρίβεια πάντως.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL