Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πυρκαγιές / Απροσδιόριστη η ημερομηνία έναρξης των αντιδιαβρωτικών στη βόρεια Εύβοια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Απροσδιόριστη η ημερομηνία έναρξης των αντιδιαβρωτικών στη βόρεια Εύβοια

ΖΑΚ

Το νέο κυβερνητικό φρούτο, των χορηγιών αποκατάστασης των καμένων ή αλλιώς αναδόχων αποκατάστασης, δύο της ΔΕΗ και μία εταιρείας που δραστηριοποιείται στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, επιχειρεί να εμφανίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως μέρος «ολοκληρωμένου σχεδίου για την ταχεία αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Σε ενημερωτικό σημείωμα υπό τον τίτλο "Εργασίες αποκατάστασης στη βόρεια Εύβοια", ενόσω δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας για την κήρυξη των καμένων ως αναδασωτέων, επαναλαμβάνει ότι η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει με 1.980.000 και 396.000 ευρώ την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων (κατασκευή κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων) σε δύο κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής (Σηπιάδα και Αχλάδι), ενώ η EREN Hellas θα προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 992.222 ευρώ για τη λεκάνη του όρους Κανδήλιο.

Παραθέτει τις καταληκτικές προθεσμίες ολοκλήρωσης των εργασιών των αναδόχων τη 17η, τη 14η και τη 18η Δεκεμβρίου 2021, χωρίς να προσδιορίζει καν πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες «κατά προτεραιότητα θα γίνουν από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς».

Αναφέρει, γενικώς και αορίστως, ότι για σύνταξη μελετών, αποκατάσταση υποδομών και αντιδιαβρωτικά έργα από το ΥΠΕΝ θα διατεθούν στο Δασαρχείο Λίμνης 14.102.520 ευρώ και στο Δασαρχείο Ιστιαίας 5.799.000 ευρώ.

Προσθέτει ακόμη ότι το Δασαρχείο Λίμνης έχει συντάξει και έχουν ήδη εγκριθεί οι πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων για την περιοχή αρμοδιότητάς του, ενώ «από το Δασαρχείο Ιστιαίας αναμένονται συνολικά τέσσερις μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η πρώτη εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου».

ΣτΕ για δασικούς χάρτες

Να πανηγυρίσει σπεύδει το ΥΠΕΝ μετά τις δύο, κατά πλειοψηφία, αποφάσεις της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364 και 1365/2021) που έκριναν ότι το άρθρο 48 του αντιπεριβαλλοντικού Νόμου 4685/2020 και η σε εφαρμογή του εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση, η οποία τορπίλισε το έργο των δασικών χαρτών, ακόμα και των κυρωμένων σε ποσοστό 44%, για να παραλάβουν πράξεις αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων, δεν προσκρούει στο σύνταγμα.

Κατά την περίληψη των αποφάσεων, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων για γεωργικές καλλιέργειες, για βιομηχανικές δραστηριότητες ή για οικιστικές χρήσεις προ του 1975, αλλά και μετά την ισχύ του συντάγματος εφόσον συνοδεύεται από πράξη της διοίκησης, καλώς έγινε...  Έτσι δεν αποτυπώνονται στον χάρτη ως δασικές.

Μεταξύ άλλων εκτάσεις που έχουν αφιερωθεί στη γεωργική χρήση πριν από το σύνταγμα του 1975 αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται. Από τη δασική νομοθεσία εξαιρούνται οι περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μετά το σύνταγμα του 1975, εφόσον η ίδρυσή τους επετράπη με διοικητικές πράξεις. Το ΥΠΕΝ αποσιωπά την ακύρωση δύο διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης.

Η πρώτη αφορά την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία εκτάσεων για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για ανέγερση κτηρίων, αλλά δεν εκτελέστηκαν, και η δεύτερη την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία εκτάσεων εντός οικισμών που είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία, π.χ. τη δεκαετία του 1990 με αποφάσεις νομαρχών.

Την απόφαση είχαν προσβάλει περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Greenpeace, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Εταιρεία προστασίας της Φύσης κ.ά.) και με άλλο δικόγραφο η ΠΕΔΔΥ, δασολόγοι του Δημοσίου και το ΓΕΩΤΕΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL