Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Τρίτη δόση εμβολίου / Πράσινο φως από την κυβέρνηση χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρίτη δόση εμβολίου / Πράσινο φως από την κυβέρνηση χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Θάνος Πλεύρης μιλάει στο κινητό
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε μεσοβέζικη λύση προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις των επιστημόνων που θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή τα υπάρχοντα στοιχεία από τις μελέτες δεν συνηγορούν υπέρ της χορήγησης και τρίτης δόσης για τον κορωνοϊό, προχωρά η κυβέρνηση.

Και η μεσοβέζικη λύση είναι να ανακοινωθεί σύσταση για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών στο γενικό πληθυσμό  χωρίς να είναι υποχρεωτική αν και μέχρι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει δώσει την έγκρισή του μια και αναμένει περισσότερα στοιχεία που να συνηγορούν στην ανάγκη και τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Η λύση που επιλέγει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα ενέχει υψηλό ρίσκο αφού για μια ακόμα φορά στέλνει διπλά μηνύματα στους πολίτες τη στιγμή, μάλιστα, που το εμβολιαστικό της πρόγραμμα έχει καταρρεύσει.

Και είναι διπλό μήνυμα καθώς η κυβέρνηση δεν λέει καθαρά εάν είναι αναγκαία ή όχι η αναμνηστική δόση με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία, πετώντας με τη σύσταση το μπαλάκι στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε «σημαία» τον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνοντας αποφάσεις για όλα τα εμβόλια μόνο με βάση τις επιταγές του EMA.

Την ίδια τακτική επέλεξε η κυβέρνηση και όταν άρχισαν τα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca με το υπουργείο Υγείας να ακολουθεί τις συστάσεις μόνο του EMΑ, όταν άλλα κράτη, μέλη της ΕΕ ακολουθούσαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σήμερα η κυβέρνηση αγνοεί τον EMA, όταν, μάλιστα, πριν από περίπου είκοσι ημέρες υποστήριζε ότι θα γίνει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου μόνο εάν εγκριθεί από τον EMA.
 

Άλλα έλεγε η πρόεδρος της Επιτροπής πριν 20 μέρες 

Ήταν 30 Αυγούστου 2021 όταν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων επεσήμαινε ότι θα γίνει σύσταση για χορήγηση τρίτης δόσης μόνο εάν υπάρξει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)

Η απάντησή της σε σχετική ερώτηση ήταν επί λέξει:  «εφόσον υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, ναι, θα μπορούσαμε να το συστήσουμε. Εκκρεμεί, δεν υπάρχει ακόμα η έγκριση. Υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αναμονή».

Είκοσι μια ημέρες μετά η κ. Θεοδωρίδου δια της Εθνικής Επιτροπής είναι έτοιμη να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την αναμνηστική δόση αν και δεν υπάρχει ακόμα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ο EMA, μάλιστα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 με ανακοίνωσή του επεσήμαινε ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό».

Το τι μεσολάβησε και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άλλαξε γνώμη και για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού δεν ακολουθεί τις συστάσεις του EMA είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. 

Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν πληροφορίες ότι στην επιτροπή υπάρχει διαφωνία επιστημόνων με αρκετούς να είναι αντίθετοι με τη χορήγηση τρίτης δόσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επίμονες πιέσεις, τελικά επιλέγεται μια μεσοβέζικη λύση, με την απόφαση να ορίζει την τρίτη δόση ως προαιρετική και όχι υποχρεωτική  για τους άνω των 60 ετών στο γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά τους άνω των 80 ετών παραμένει άγνωστο μέχρι αυτή την ώρα τι θα αποφασιστεί εάν, δηλαδή, θα είναι υποχρεωτική η χορήγηση καθώς η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με δηλώσεις της υποστήριξε ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η τρίτη δόση δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, «διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL