Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
ΥΠΕΝ / Ευτελισμός κάθε έννοιας προστασίας της φύσης από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΕΝ / Ευτελισμός κάθε έννοιας προστασίας της φύσης από την κυβέρνηση

ΡΑΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

Θράσος λέγεται, ή αλλιώς ποιος θα σώσει τα διαμάντια της ελληνικής φύσης από τα νύχια της κυβέρνησης, με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκτελεί ασμένως παραγγελίες, κομπάζοντας κιόλας.

Όταν είχε λαμπαδιάσει η μισή Ελλάδα, στις 6 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του υφυπουργού ΠΕΝ Γ. Αμυρά, με την οποία καταργήθηκε η απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε ένα από τα πλέον διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση δασικά οικοσυστήματα της χώρας, το όρος Καλλίδρομο στη Φθιώτιδα και προστατευόμενο ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Δικτύου Natura 2000 (Η ΑΥΓΗ, Τρίτη 31 Αυγούστου 2021).

Δραστηριότητα ασύμβατη με τις ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (τύπων οικοτόπων προτεραιότητας, άλλων οικοτόπων της χλωρίδας και πανίδας) και του, υψηλής αισθητικής αξίας, τοπίου της περιοχής.

Ενόψει της διοργάνωσης του ράλι Ακρόπολις, 9-12 Σεπτεμβρίου, ανετράπη διάταξη της απόφασης ΦΕΚ Δ’ 789 της 3ης Δεκεμβρίου 2020, με την οποία καθορίστηκαν «οι όροι και περιορισμοί για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης με κωδικό GR 2440006 και ονομασία τόπου ‘Όρος Καλλίδρομο’ των Δήμων Καμένων Βούρλων, Λαμίας και Αμφίκλειας - Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας».

Αντί το ΥΠΕΝ να σιωπήσει και αφού εν τω μεταξύ οι διοργανωτές του ράλι κάποια στιγμή διέκοψαν τον αγώνα στην ειδική διαδρομή (Ελευθεροχώρι - Μενδενίτσα) λόγω «επικίνδυνων θέσεων» του πλήθους των θεατών και των Ι.Χ. τους, που είχαν συρρεύσει, επαίρεται για την επιτυχή διοργάνωση με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα ελληνικά βουνά!

Σε δισέλιδη ανακοίνωσή του μάλιστα υποστηρίζει ότι αυτό διαπιστώθηκε από την επιτόπια αυτοψία, χωρίς καν να αναφέρεται στον αριθμό των θεατών και των τροχοφόρων που συνωστίστηκαν σε έναν τόσο ευαίσθητο τόπο.

Αραδιάζει δε τους φορείς (με τι προσόντα και αρμοδιότητες άραγε;) που συγκρότησαν την Ομάδα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης υπό το ΥΠΕΝ, «σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον Δήμο Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου και το Δασαρχείο Λαμίας».

Το αστείο είναι ότι ως στοιχεία του σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της διοργάνωσης εμφανίζει την τοποθέτηση κάδων ειδικής σήμανσης για απορρίμματα, την τοποθέτηση πινακίδων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και «την αποφυγή πρόκλησης φωτιάς ή κοπής κλαδιών, ώστε να διαφυλαχθεί η περιοχή»...

Το γαρ πολύ του πανηγυρισμού όμως γεννά την παραδοχή της ευαισθησίας της περιοχής, καθώς αναφέρεται ότι «ελάχιστοι επισκέπτες κινήθηκαν πρόσκαιρα με τροχοφόρα τους στην εσωτερική περίμετρο του υγροτόπου της Νεβρόπολης (οικότοπος προτεραιότητας) την ημέρα του αγώνα». Η απόφαση Αμυρά αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις την Τρίτη...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL