Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Κέντρα Υγείας Αθήνας / Ανοχύρωτη η πρωτοβάθμια περίθαλψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κέντρα Υγείας Αθήνας / Ανοχύρωτη η πρωτοβάθμια περίθαλψη

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Με την πανδημία να είναι σταθερά παρούσα στην καθημερινότητα των πολιτών και την πίεση στις μονάδες Υγείας να συνεχίζεται, γίνονται ολοένα και περισσότερο εμφανή τα κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Παράλληλα, αποδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η αδυναμία βούλησης της κυβέρνησης να προετοιμάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας το προηγούμενο διάστημα.

Με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία και στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Υγείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας τονίζει τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ και την απουσία μέριμνας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όπως τονίζουν, σε προηγούμενο έγγραφό τους είχαν επισημάνει την έλλειψη βιοχημικών αναλυτών στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αχαρνών, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Πλατείας Αττικής, Παγκρατίου, Χαλανδρίου, Υμηττού, Νέας Μάκρης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου). Ωστόσο, η απουσία μέριμνας για τη διεξαγωγή διαγωνισμών αγοράς αντιδραστηρίων για βιοχημικές εξετάσεις με συνοδό εξοπλισμό έχει οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των επειγόντων περιστατικών, ενώ ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών εν μέσω υγειονομικής κρίσης, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης εξετάσεων.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων, οι χρήστες Υγείας οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για τη διενέργεια εξετάσεων που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και τα δημόσια εργαστήρια αποδυναμώνονται.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ζητάει, μέσω της επιστολής του:

Την άμεση διενέργεια διαγωνισμών για την εγκατάσταση βιοχημικών αναλυτών σε όλα τα Κέντρα Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση και να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών. Την άμεση διενέργεια διαγωνισμού για την κάλυψη των εξετάσεων που εκτελούνται στο Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο στη Δεληγιώργη. Την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για το πληροφοριακό σύστημα LIS. Προσλήψεις ιατρικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού προκειμένου να στελεχωθούν τα βιοπαθολογικά, μικροβιολογικά εργαστήρια και να καλυφθούν οι κενές θέσεις ώστε να σταματήσει η υποστελέχωσή τους. Απάντηση σχετικά με το εάν υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των βιοπαθολογικών εργαστηρίων. Ποιος έδωσε εντολή όλα τα προαναφερόμενα Κέντρα Υγείας να μην έχουν βιοχημικό αναλυτή; Ποιος τελικά θα αναλάβει την ευθύνη;

Παράλληλα, ζητάει απαντήσεις από τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας για το πώς εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά στα Κέντρα Covid-19 και τα εμβολιαστικά κέντρα όταν δεν υπάρχει μέριμνα να δοθούν στα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας αναλυτές και αντιδραστήρια.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL