Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Προσφυγικό / Δεύτερη χρονιά στις σκηνές, αλλά ο Μηταράκης αυτοσυγχαίρεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Δεύτερη χρονιά στις σκηνές, αλλά ο Μηταράκης αυτοσυγχαίρεται

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την ολοκληρωτική καταστροφή της Μόριας από τη φωτιά και, με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός έτους, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για άλλη μια φορά αυτοσυγχαίρεται, παρότι οι αιτούντες άσυλο της Λέσβου θα πρέπει να περάσουν και δεύτερο χειμώνα στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή αλλιώς Μαυροβουνίου.

“Οι συνθήκες στον καταυλισμό στην περιοχή Μαυροβούνι εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τα πρότυπα που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)” στην απόφαση ασφαλιστικών μέτρων της 19ης Ιουλίου 2021 για τρεις εξαιρετικά ευάλωτους αιτούντες άσυλο, σημειώνει χαρακτηριστικά το ενημερωτικό σημείωμα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε συνεργασία με την Oxfam για τον Σεπτέμβριο.

Το δελτίο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο Καρά Τεπέ και θέτει το ερώτημα κατά πόσον η τάση απομόνωσης των προσφύγων από την κοινωνία συνάδει με τον σκοπό της ένταξης όσων ανθρώπων λαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας στη χώρα μας. Παράλληλα εστιάζει στο ζήτημα της ΚΥΑ που ορίζει την Τουρκία ως "ασφαλή τρίτη χώρα", ενώ αναφορά γίνεται και στο θέμα των επαναπροωθήσεων.

Ενδεικτικά των συνθηκών που επικρατούν στο Μαυροβούνι είναι όσα επισημαίνει ο Βασίλης Παπαστεργίου, νομικός εμπειρογνώμων στο ΕΣΠ, “(...) για τους πρόσφυγες που ζουν στην, εσπευσμένα, κατασκευασμένη και προσωρινή ‘δεύτερη Μόρια’, οι συνθήκες διαβίωσης είναι όσο φρικτές ήταν πάντα. (...)”, με αναφορές στον καύσωνα και στο γεγονός ότι πάλι οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να βγάλουν τον χειμώνα σε σκηνές.

“Η έλλειψη ειδικής μέριμνας για μέτρα ασφάλειας εντός του καταυλισμού θέτει, επίσης, τις γυναίκες σε κίνδυνο. Πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι οι μόνες γυναίκες συνεχίζουν να εκφράζουν φόβο σε σχέση με το να πάρουν νερό ή να χρησιμοποιήσουν τα ντους και τις τουαλέτες μετά το σούρουπο” προσθέτει.

Την ίδια ώρα ο Ν. Μηταράκης δήλωνε ότι “έναν χρόνο πριν, στη Μόρια αποφεύχθηκε μία ανθρωπιστική κρίση. (...)  Ήταν μία λύση έκτακτης ανάγκης. Με έργα και παρεμβάσεις που διαρκούν έως και σήμερα, βελτιώσαμε κατά πολύ τις συνθήκες διαβίωσης. Το Μαυροβούνι δεν έγινε ποτέ ‘βόμβα’ για τη δημόσια Υγεία όπως κάποιοι προέβλεπαν”, προσθέτοντας ότι σήμερα στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι ζουν 3.338 αιτούντες άσυλο.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες για το νέο κλειστό - ελεγχόμενο ΚΥΤ Λέσβου, ενώ περιορίστηκε να διαφημίσει τα εγκαίνια του νέου ΚΥΤ Σάμου, καταλήγοντας: «Η Μόρια, όπως και η κρίση στον  Έβρο, έδειξαν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις πιο ακραίες συνθήκες και να διαχειριστούμε έκτακτες καταστάσεις με επιτυχία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL