Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
1 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.9°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
3 BF 55%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Για τα πλαστά πιστοποιητικά φταίνε οι... παλιοχαρακτήρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Για τα πλαστά πιστοποιητικά φταίνε οι... παλιοχαρακτήρες

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Με τις περιπτώσεις «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού να παίρνουν διαστάσεις σκανδάλου και καθημερινά να γίνονται γνωστές νέες απάτες, η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο «αποποίηση ευθυνών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής του Μαξίμου αποτελούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και όσα είπε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αρχικά ανέφερε ότι το σκάνδαλο με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ηθικά και πολιτικά καταδικαστέο. «Το κράτος και η Δικαιοσύνη θα αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους εμπλέκονται, με διάθεση σωφρονιστική, παραδειγματική και αποτρεπτική» δήλωσε για να προσθέσει δίνοντας το κυβερνητικό στίγμα:

«Τα όσα συνέβησαν με τα ψευδή πιστοποιητικά είναι οι παθογένειες μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Πάρα τις αντικοινωνικές και -χωρίς αμφιβολία- ανήθικες συμπεριφορές κάποιων, η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι απαιτείται για να νικήσουμε τον ιό και να βαδίσουμε γρηγορότερα στον δρόμο της προόδου».

Την ώρα που το σύστημα -για το οποίο πανηγύριζαν Πιερρακάκης και Μαξίμου- φαίνεται να «μπάζει» από παντού, η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, αποδίδει τις ελλείψεις της σε παθογένειες του παρελθόντος και στην έλλειψη ηθικής.

Καμία ευθύνη δεν υπάρχει για τη σημερινή πολιτική ηγεσία και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο σε κάθε λογής επιτήδειους να λειτουργήσουν εις βάρος της δημόσιας υγείας. Δεν παρέλειψε, τέλος, να κατηγορήσει ξανά την αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «η στάση της στο ζήτημα αυτό είναι αστήρικτη και αδικαιολόγητη».

Δεύτερο τεστ όπου υπάρχουν αμφιβολίες

Στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι έλεγχοι όπου υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες.

«Είναι λίγα τα κρούσματα αυτά.  Όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος όπου ακούγονται τέτοια περιστατικά. Μάλιστα, τόνισε ότι εξετάζεται να γίνεται και δεύτερο μοριακό τεστ στους υγειονομικούς, ώστε να εξακριβωθεί αν είναι όντως θετικοί, κάτι που γίνεται ήδη όπου υπάρχουν αμφιβολίες.

Σταθεροποίηση τώρα, άγνωστο το μέλλον

Για ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Η Β. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι παρατηρείται μείωση 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη και Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχολεία τονίζοντας ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρουν ικανοποιητική προστασία στους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών. Επίσης τα self tests δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς.  Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό έλεγχο των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος, κάτι που είναι αρκετά επίφοβο από τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο σταθεροποίησης και η πανδημία συρρικνώνεται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Ωστόσο δήλωσε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις επόμενες εβδομάδες υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν δύο προληπτικοί πυλώνες: το εμβόλιο και η αυτοδιάγνωση.

Μίνι lockdown σε Αργολίδα και Ευρυτανία

Σε καθεστώς μίνι lockdown εντάχθηκαν Αργολίδα και Ευρυτανία. Παράλληλα ανακοινώθηκε η παράταση των περιορισμών σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα μέτρα ισχύουν από σήμερα έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 π.μ. Τα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από 1 το βράδυ έως 6 το πρωί και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL