Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Κορωνοϊός / Φόβοι λόγω των ελάχιστων εμβολιασμένων μαθητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Φόβοι λόγω των ελάχιστων εμβολιασμένων μαθητών

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, με την επιστροφή των μαθητών να προβληματίζει έντονα, καθώς, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βοηθήσει στην εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία βρίσκονται σε ήπια πτωτική πορεία. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 201 λιγότερες εισαγωγές. Ωστόσο, αυτή η θετική πορεία των δεδομένων μόνο αισιόδοξα δεν μπορεί να ερμηνευτεί για το επόμενο διάστημα, αφού η αυξημένη διασπορά που αναμένεται λόγω της επιστροφής παιδιών και εφήβων στα θρανία θα επηρεάσει τη συνολική εικόνα των δεικτών.

Καμπανάκι για τη Δέλτα

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι παιδίατροι, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει τη μεταδοτικότητα στα παιδιά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος τονίζει στο iatropedia.gr ότι το στέλεχος Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Προσθέτει δε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ την εμβολιαστική κάλυψη που θέλουμε και εκτιμά ότι θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. «Εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι ότι, επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η καθυστέρηση στον εμβολιασμό των παιδιών είναι και ο λόγος που ο ίδιος εισηγήθηκε, την Τρίτη, στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβουν τους εμβολιασμούς των παιδιών οι παιδίατροι. Είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Αρνητικές διεθνείς εμπειρίες

Στην εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες οι οποίες έχουν ανοίξει ήδη τα σχολεία αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. «Πρέπει αφενός να προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών, αφετέρου να τηρούμε αυστηρά μέτρα προστασίας και σε επίπεδο Πολιτείας και σε ατομικό, σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι» τόνισε αρχικά και πρόσθεσε, αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα: «Αυτό το στέλεχος κολλάει και μεταδίδει τόσο εύκολα ώστε στις ΗΠΑ, που άνοιξαν τα σχολεία στις αρχές Αυγούστου, έχουν τεράστιο πρόβλημα. Το ένα τρίτο των περιστατικών είναι παιδιά».

Παράλληλα, προέτρεψε τους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους χωρίς δισταγμό, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων απειλεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μαθητικές ηλικίες. «Υπάρχουν παιδιά ανεμβολίαστα, άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ανεμβολίαστα, όπως και στις οικογένειες. Πρέπει να προσθέσουμε και άλλα μέτρα, να φορέσουν τα παιδιά μάσκες, να τηρηθούν οι αποστάσεις στα σχολεία, στα σχολικά οχήματα κ.λπ.».

Ελάχιστοι εμβολιασμένοι

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου είχαν εμβολιαστεί 48.000 μαθητές Γυμνασίου (ποσοστό 13%), 88.000 μαθητές Λυκείου (ποσοστό 25%), 405.000 νέοι 18-24 ετών (ποσοστό 50%).

Αυτό σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί 1 στους 7 μαθητές στο Γυμνάσιο, 1 στους 4 στο Λύκειο και 1 στους 2 φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Γ. Γεωργαντά παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από τα στοιχεία του ECDC, καθώς ο υφυπουργός αναφέρεται σε 136.000 εμβολιασμούς ανηλίκων, ενώ το ECDC καταγράφει κάτω από 94.000. Αντίστοιχα και για τους 18-24 το ECDC δίνει ποσοστό 46,9%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL