Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Διεθνής Αμνηστία / Βλαβερές οι πολιτικές για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία / Βλαβερές οι πολιτικές για τους πρόσφυγες

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία ρωτά γιατί χρησιμοποιούνται κονδύλια της Ε.Ε. για τον περιορισμό της ελεύθερης κίνησης ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικρίνουν Ε.Ε. - Ελλάδα για το κέντρο - φυλακή στη Σάμο και τις αυθαίρετες και γρήγορες διαδικασίες ασύλου

Πέρασε ένας χρόνος από την πύρινη καταστροφή της Μόριας και τις ευρωπαϊκές υποσχέσεις “no more Moria (όχι άλλη Μόρια)”, ωστόσο τόσο οι εθνικές όσο και οι ευρωπαϊκές πολιτικές συνεχίζουν και μάλιστα εντείνουν τα εμπόδια σε όσους αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται νέες κλειστές δομές στα νησιά. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χθες η Διεθνής Αμνηστία μαζί με 45 ακόμα ΜΚΟ, οι αρχές ακολουθούν «βλαβερές πολιτικές, που εστιάζονται στην αποτροπή και τον περιορισμό των αιτούντων/ουσών άσυλο και των προσφύγων», συνεπώς «εφαρμόζοντας και εμβαθύνοντας από κοινού την υπάρχουσα κατάσταση».

Η έκθεση διατυπώνει μια σειρά σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια, προειδοποιώντας ότι οι νέες δομές «θα εμποδίσουν την αποτελεσματική αναγνώριση και την προστασία των ευάλωτων ατόμων∙ θα περιορίσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες και βοήθεια προς τους/τις αιτούντες/σες άσυλο∙ θα εμποδίσουν την ανεξάρτητη παρακολούθηση των συνθηκών εντός των εγκαταστάσεων· και θα επιδεινώσουν τις βλαβερές συνέπειες του εκτοπισμού και του περιορισμού στην ψυχική υγεία των ατόμων. Επιπλέον, αυτές οι πολιτικές θα είναι επιζήμιες για την ένταξη των εκτοπισμένων ατόμων στις τοπικές κοινότητες, που αποβαίνει εις βάρος των ίδιων αλλά και της Ελλάδας».

Η έκθεση παραθέτει κατάλογο συστάσεων, θέτει το ερώτημα πώς και γιατί χρησιμοποιούνται τα κονδύλια της Ε.Ε. για τον περιορισμό της ελεύθερης κίνησης των ατόμων που αναζητούν καταφύγιο και παροτρύνει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσουν επειγόντως την τρέχουσα διαδικασία κατασκευής και να παρέμβουν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

“Δυστοπικό μέλλον”

«Στην Ελλάδα, το μέλλον μοιάζει πιο δυστοπικό από ποτέ, καθώς όσοι καταφέρνουν να διασχίσουν τη θάλασσα συνεχίζουν να ζουν σε άθλιους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι, καθώς ο κόσμος παρατηρεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Ε.Ε. και η Ελλάδα εγκαινιάζουν ένα νέο κέντρο - φυλακή που θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στο νησί της Σάμου. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της σκληρότητας των μεταναστευτικών πολιτικών της Ε.Ε.», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ψυκάκος, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.

Όπως τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι ασθενείς τους συνεχίζουν να αναφέρουν πως η κατάσταση αναμονής στα νησιά, οι αυθαίρετες και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ο φόβος της απέλασης και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης συμβάλλουν στην επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. “Τα παιδιά που αναζητούν υποστήριξη ψυχικής υγείας στην κλινική μας στη Λέσβο συχνά εμφανίζουν συμπεριφορές όπως επιθετικότητα, παραίτηση και δευτερογενή ενούρηση ή παρουσιάζουν καθυστερήσεις στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες και τα συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής είναι από τα πιο συχνά που παρατηρούν οι ιατρικές μας ομάδες, με ποσοστό εμφάνισης κοντά ή πάνω από 50% στα παιδιά και τους ενήλικες ασθενείς μας", επισημαίνουν και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά κράτη να εφαρμόσουν πολιτικές που επικεντρώνονται στην προστασία και την παροχή βοήθειας αντί της αποτροπής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL