Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού / Τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν τα κενά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού / Τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν τα κενά

ΤΕΣΤ

Καθημερινά γίνονται γνωστά νέα περιστατικά έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, αποδεικνύοντας πόσο διάτρητο άφησε η κυβέρνηση το σύστημα πιστοποίησης

 

 

 

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται να είναι οι υποθέσεις με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας και τα ψεύτικα θετικά τεστ κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας. Αφενός πολλά νέα περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αφετέρου είναι ενδεικτικό το κενό που υπάρχει στο σύστημα και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Κατόπιν εορτής η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα για την αποφυγή κι άλλων τέτοιων φαινομένων, καθώς -όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας στην ΑΥΓΗ- έχει δοθεί οδηγία στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να συνεργαστούν με τις διοικήσεις των μονάδων Υγείας ώστε να περάσει από «κόσκινο» όλη η εμβολιαστική αλυσίδα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικέντρωση των ελέγχων στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, όταν και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών οδήγησε στην αναστολή εργασίας για τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Θάνος Πλέυρης, μάλιστα, με ανάρτησή του, επιβεβαίωσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες. «Τα ‘μαϊμού’ πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια Υγεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».

Δικαστικοί έλεγχοι

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις. Με εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ζητάει την επαγρύπνηση και την εγρήγορσή τους, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα, και τους προτρέπει να μεταβαίνουν στο εμβολιαστικό κέντρο της Περιφέρειάς τους για να ενημερωθούν για τη διαδικασία, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλίδες.

Ο Β. Πλιώτας ζητάει την ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος των υπαιτίων. Παράλληλα, επισημαίνει στους εισαγγελικούς λειτουργούς, ότι εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων ή ακόμα και σε λειτουργία «κυκλώματος».

Ενεργοποίηση Θεοδωρικάκου - Μπίνη

Η έκταση που φαίνεται να παίρνει η απάτη των πλαστών πιστοποιητικών και αποτελεσμάτων έχει κινητοποιήσει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χθες, ο Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη, με αντικείμενο τις έρευνες για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρίσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο Αγγ. Μπίνης.

Εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη

Με νέα περιστατικά να γίνονται γνωστά καθημερινά, είναι εμφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο. Συγκεκριμένα, ακόμα τέσσερις υγειονομικοί στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης ελέγχονται, ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από την αρμόδια 3η ΥΠΕ. Παράλληλα, ποινικές ευθύνες αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε. Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης ζήτησε από την Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να διενεργήσει έρευνα για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της χρήσης πλαστού εγγράφου και ό,τι άλλο προκύψει από την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ

Στο μεταξύ, σε νέες καταγγελίες προέβη ο πρόεδρος της ΠOΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Mega, αυτή τη φορά για την Ικαρία. Όπως δήλωσε, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Δύο, υποτίθεται, συνάδελφοι πήγαν να εμβολιαστούν, αλλά δεν τους έγινε ποτέ ο εμβολιασμός. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας».

Εκτός από Θεσσαλονίκη και Ικαρία, οι έλεγχοι διεξάγονται σε Καρδίτσα, Καβάλα, Δράμα και Σαντορίνη. Εκεί, δηλαδή, που ήδη είχαμε περιπτώσεις με πλαστές βεβαιώσεις τεστ και πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ο έλεγχος σε αυτές τις περιοχές ίσως επεκτείνει την ακτίνα των ερευνών, καθώς φαίνεται ότι το διάτρητο σύστημα της κυβέρνησης «μπάζει» από παντού.

Πονοκέφαλος τα ψεύτικα τεστ

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν πρόκειται για τις πλαστές βεβαιώσεις νόσησης. Για τους εμβολιασμούς μπορεί να ακολουθηθεί η εμβολιαστική αλυσίδα, να μετρηθούν οι δόσεις κ.τ.λ., ώστε να διαπιστωθεί αν όντως χορηγήθηκε η δόση. Αντιθέτως, υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο των τεστ, καθώς αυτά πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον σε ιδιωτικά εργαστήρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL