Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Απειλείται το προστατευόμενο όρος Καλλίδρομο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Απειλείται το προστατευόμενο όρος Καλλίδρομο

ΡΑΛΥ

Προσάναμμα βάζει η κυβέρνηση σε ένα από τα πλέον διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση δασικά οικοσυστήματα της χώρας, το όρος Καλλίδρομο, προστατευόμενο ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, όταν μέχρι χθες είχαν γίνει στάχτη συνολικά 1.275.666 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων (ευρωπαϊκό σύστημα EFFIS).

Αιφνιδίως στις 6 Αυγούστου, προς εξυπηρέτηση των αγώνων του ράλι «Ακρόπολις» που προγραμματίζεται για τις 9-12 Σεπτεμβρίου με ειδικές διαδρομές στο βουνό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς καταργεί με απόφασή του απαγόρευση προγενέστερη, μόλις του Δεκεμβρίου, του προκατόχου του Κ. Χατζηδάκη που δεν επέτρεπε τη διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Με την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ Δ' 789 της 3ης Δεκεμβρίου 2020 καθορίστηκαν «όροι και περιορισμοί για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης με κωδικό GR 2440006 και ονομασία τόπου  Όρος Καλλίδρομο των Δήμων Καμένων Βούρλων, Λαμίας και Αμφίκλειας - Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Η εν λόγω απόφαση, με διάρκεια ισχύος τα δύο έτη, αποσκοπεί στην προστασία της περιοχής από επεμβάσεις και δραστηριότητες που είναι δυνατόν να έχουν βλαπτική επίδραση στα προστατευόμενα αντικείμενα μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού, στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Στερεάς Ελλάδας, που προκηρύχθηκε το 2018.

Με τη διάταξη του εδαφίου η’ της παραγράφου 6 του άρθρου 5 της παραπάνω απόφασης ορίστηκε σαφώς ότι «δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών», αφού κρίθηκε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ασύμβατη με τις ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (τύπων οικοτόπων προτεραιότητας, άλλων οικοτόπων της χλωρίδας και πανίδας) και του, υψηλής αισθητικής αξίας, τοπίου της περιοχής.

Την ώρα που η μισή Ελλάδα είχε λαμπαδιάσει, με τις δασικές πυρκαγιές από 134.040 στρέμματα στις 29 Ιουλίου, στις 5 Αυγούστου οι καμένες εκτάσεις να έχουν αυξηθεί σχεδόν εννιά φορές φτάνοντας το 1.158.280 στρέμματα (στοιχεία EFFIS), δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Δ 216/6 Αυγούστου η παραγγελθείσα τροποποίηση.

Έτσι η απαγόρευση, με το άρθρο 4 της απόφασης του υφυπουργού Γ. Αμυρά, γίνεται ελευθέρας, αφού πλέον:

«Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτου διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πολιτείας και αναγνωρισμένης διεθνούς ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού. Με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής και τη συνδρομή των αρμόδιων κρατικών οργάνων, λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και κάθε άλλου είδους υποδομής για τη διευκόλυνση των αγώνων. Η διεξαγωγή των αγώνων δεν μπορεί να ξεπερνά τις τέσσερις ημέρες ανά ημερολογιακό έτος».

Τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας βεβαίως δεν προσδιορίζονται, όπως και ποια είναι η αρμόδια αρχή που θα τα αποφασίσει και θα τα εφαρμόσει.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η διαδρομή του Ράλι "Ακρόπολις" περάσει μέσα από το δασικό οικοσύστημα του όρους Καλλίδρομου, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη Ζώνη Διατήρησης Natura 2000 (66.845 στρεμμάτων), ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, λόγω της κίνησης και συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού θεατών, ομάδων τεχνικής υποστήριξης, ενδεχόμενου ατυχήματος κ.λπ., αλλά και γενικότερης υποβάθμισης των οικοτόπων, της χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής.

Άραγε διερευνήθηκε η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών διαδρομών στην περιοχή, που δεν θα δημιουργούν τόσο μεγάλη απειλή για το προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL