Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Νοσοκομεία / Απόβαση ιδιωτικού τομέα μέσα στο τέταρτο κύμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομεία / Απόβαση ιδιωτικού τομέα μέσα στο τέταρτο κύμα

EUROKINISSI

Με το τέταρτο κύμα να είναι πλέον εδώ και τα νοσοκομεία να βρίσκονται ήδη σε κατάσταση πολιορκίας, το σχέδιο της κυβέρνησης για να καλύψει τα κενά -για τα οποία η ίδια δεν προνόησε εδώ και ενάμιση χρόνο- είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Δούρειος  Ίππος» για την υλοποίηση του σχεδίου του Μαξίμου είναι οι αναστολές στο υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Είναι δεδομένο ότι η μετάλλαξη Δέλτα και τα χαρακτηριστικά που αυτή έχει (υπερμεταδοτικότητα, νόσηση εμβολιασμένων κ.λπ.) αλλάζουν το τοπίο της πανδημίας. Φέρνουν στην επιφάνεια τον αναγκαίο εμβολιασμό του πληθυσμού και την ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων. Ο εμβολιασμένος πολίτης μπορεί να νοσήσει και να μεταδώσει τον ιό, ωστόσο μειώνεται δραστικά η πιθανότητα νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου.

Ωστόσο το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι σημαίνει πως σημαντικό κομμάτι είναι εκτεθειμένο και θα χρειαστεί να εισαχθεί στα νοσοκομεία.  Άλλωστε, εν μέσω καλοκαιριού, βλέπουμε τις ροές στις μονάδες υγείας να αυξάνονται καθημερινά και τους ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ να έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Αμετακίνητη η κυβέρνηση στις αναστολές

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη από τη στιγμή που την 1η Σεπτεμβρίου θα μπουν σε αναστολή όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση. Την Πέμπτη, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει «νερό στο κρασί της».

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις ούτε μισόλογα και ‘ναι μεν αλλά’, ούτε και αστερίσκους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση εθνικά απαραίτητη για τη δημόσια υγεία και κοινωνικά ευαίσθητη επειδή προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες.

Και αν οι περισσότεροι συμφωνούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, λόγω και της φύσης του επαγγέλματός τους, εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στην κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν. Μιλάμε, άλλωστε, για περίπου 11.000 υγειονομικούς σε ένα ΕΣΥ που ήδη αντιμετωπίζει πολλές ελλείψεις.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει την προκήρυξη τρίμηνων συμβάσεων εργασίας, οι οποίες όμως αποτελούν ουσιαστικά αντικίνητρο. Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι κανένας δεν θα πάει για τόσο λίγο χρονικό διάστημα και με τους μισθούς που επικρατούν.

Στροφή ξανά στον ιδιωτικό τομέα

Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Για τομείς οι οποίοι δεν είναι αμιγώς υγειονομικοί (φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα κ.λπ.) η εξωτερική ανάθεση μοιάζει εύκολη υπόθεση. Ειδικά για το διοικητικό προσωπικό, καθώς τα γαλάζια στελέχη κάνουν... ουρά. Ωστόσο ο ιδιωτικός τομέας υγείας έχει δώσει στο παρελθόν τα... διαπιστευτήριά του, όταν κλήθηκε να συνδράμει στη μάχη κατά της πανδημίας. Οι ιδιώτες ιατροί δεν ανταποκρίθηκαν ούτε όταν τους ζητήθηκε να βοηθήσουν τα νοσοκομεία ούτε για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις συνεχείς αρνήσεις του ιδιωτικού τομέα να εμπλακεί, η κυβέρνηση παλεύει με νύχια και με δόντια να τον εντάξει στις δημόσιες δομές υγείας. Είναι στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο άλλωστε δεν εφαρμόζεται εν κρυπτώ, καθώς κατά καιρούς πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τη συγκεκριμένη βούληση.

«Το σύστημα Υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό» είχε υπογραμμίσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Ιουνίου σε συνέδριο για την υγεία.

Σε κάθε περίπτωση σύντομα θα μάθουμε το πώς θα γίνει και επίσημα η είσοδος του ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL