Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ας τους προσπεράσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ας τους προσπεράσουμε

Eurokinissi

«Φριχτό δεν είναι να πεθαίνεις,
Φριχτό είναι να μην ζεις».
Γιάννης Αγιάννης από τους «Άθλιους» του Β. Ουγκό

Ας τους προσπεράσουμε. Δεν μας αξίζουν. Είναι άθλιοι και αυτός ο χαρακτηρισμός συνοψίζει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά των κυβερνώντων, με πρώτο και χειρότερο τον επιμελώς κρυπτόμενο πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά, βέβαια, που κυριάρχησαν στην ανυπολόγιστη καταστροφή που έπληξε την χώρα μας. Μια καταστροφή η οποία δεν είναι απλώς το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αλλά το χρονικό πολλών και επαναλαμβανόμενων, σε μια φρικτή ρουτίνα, προαναγγελθέντων θανάτων επί δεκαετίες ολόκληρες.

Μόνο που ο τωρινός θάνατος είναι σαν να επαναλήφθηκαν όλοι μαζί οι θάνατοι. Και πράγματι αυτό έγινε, διότι εξερράγη η κρίσιμη μάζα όλων των προηγούμενων ελλείψεων και όλων των τραγικών παιγνίων που παίχτηκαν στις πλάτες μας. Κι αυτοί εκεί. Στο ίδιο μοτίβο της συγκάλυψης, της απόκρυψης, της διαστρέβλωσης, την ώρα που ένας ολόκληρος λαός είτε σπαράζει μπροστά στο θηρίο μιας πυρκαγιάς που θα μπορούσε να έχει αποσοβηθεί είτε στέκεται παγωμένος από τον τρόμο και την ανικανότητα των αρίστων, που τουλάχιστον στην περίπτωση της βόρειας Αττικής και της βόρειας Εύβοιας άφησαν τη φωτιά να επεκταθεί, να βγει εκτός ελέγχου και να κατακάψει τα πάντα.

Ας τους προσπεράσουμε. Είναι φονικοί άνθρωποι γιατί δεν λογαριάζουν τη ζωή των άλλων ως ίσης αξίας με τη δική τους. Είναι φονικοί άνθρωποι γιατί θεωρούν τους άλλους και τη ζωή τους εμπόρευμα το οποίο πωλούν, αγοράζουν, στοκάρουν και ξεστοκάρουν κατά τις επιταγές και τις ανάγκες της αγοράς. Εμπόρευμα η ανάσα μας για να περιστρέψει τους έλικες των ανεμογεννητριών. Αυτή η αντίληψη είναι ο εμπρηστής.

Παράδειγμα: Μια μέρα μετά το άθλιο διάγγελμα που ψέλλισε ο πρωθυπουργός στις 5 Αυγούστου, αποχαρακτηρίστηκε από αναδασωτέα έκταση στο Καστρί του Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου (ΦΕΚ 242/Δ/2013), γιατί, λέει, «κηρύχθηκε από πλάνη». Τ’ ακούς; Από πλάνη! Ενώ από ορθή κρίση δόθηκαν οι άδειες για ανεμογεννήτριες στην βόρεια Εύβοια μια εβδομάδα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές.

Και ύστερα ήρθε το δεύτερο διάταγμα του Κ. Μητσοτάκη, που ξεσήκωσε, και δικαίως, τεράστιο κύμα εξοργισμένης απελπισίας και μια πελώρια πάνδημη οργή γεμάτη αποκαΐδια. Τα αποκαΐδια της καμένης ζωής των ανθρώπων που αδυνατούν να συναισθανθούν ο πρωθυπουργός και όλοι του ιδίου φυράματος, γι’ αυτό λένε ότι «δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σαν να ανακοινώνουν το αποτέλεσμα μιας απογραφής σε αποθήκη εμπορευμάτων.

Δεν μας αξίζουν. Πρέπει να τους προσπεράσουμε πριν προλάβουν να ξεπουλήσουν τη ζωή μας. Πριν προλάβουν να την εξαθλιώσουν σε βαθμό απονέκρωσης, γιατί μόνο έτσι μπορούν να την εμπορευτούν, αφού η περήφανη ζωή δεν αποθηκεύεται, δεν τακτοποιείται, δεν είναι ψοφοδεής και εθελόδουλη.

Η ζωή των ανθρώπων που με γυμνά χέρια σταμάτησαν τη φωτιά δεν γίνεται εμπόρευμα. Η ζωή εκείνων που δίνουν και τη ζωή τους για να ξεπεραστεί η πανδημία δεν είναι εμπόρευμα. Και στον αντίποδα ένας πρωθυπουργός που έχοντας στην καμπούρα του 13.000 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, τολμάει να πει μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου «έχω κουραστεί σ’ αυτή τη χώρα ν’ ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις».

Αυτή η φρικώδης αντίληψη, που με 13.000 νεκρούς κοιτάζει πώς να παραδώσει τη δημόσια υγεία στους ιδιώτες, που ξεπουλάει την ανάσα μας στους εμπόρους της ενέργειας, που ξεπουλάει το μέλλον στους εμπόρους του χρόνου, δηλαδή της Παιδείας, που ξεφτιλίζει την εργασία και από λόγο ύπαρξης την κάνει ρετάλι για ταξική θανάτωση, είναι η ίδια ακριβώς αντίληψη που βάζει φωτιά στα δάση ενώ ο πρωθυπουργός πάει για μπάνιο όταν γύρω ο κόσμος φλέγεται, και ύστερα ψελλίζει ξεκούμπωτες συγγνώμες.

Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη να τους προσπεράσουμε. Θα χρειαστεί ανείπωτος κόπος, ανείπωτο κουράγιο, ανείπωτη αλληλεγγύη και ανείπωτη γενναιότητα σκέψης και πράξης για να τα καταφέρουμε. Δεν μας χρειάζονται οι φονικοί έμποροι.  Έτσι κι αλλιώς αυτό που χάσαμε δεν θα το ξαναβρούμε στη στάχτη. Ας μην τους αφήσουμε τη στάχτη της καμένης μας ζωής να μας τη ρίξουν στα μάτια.

Κι αυτό το «πανηγύρι» ήδη ξεκίνησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL