Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πυρκαγιά στην Εύβοια / Έβδομη ημέρα πύρινης κόλασης - Απειλούνται δεκάδες χωριά - Συνεχείς αναζωπυρώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Εύβοια / Έβδομη ημέρα πύρινης κόλασης - Απειλούνται δεκάδες χωριά - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά Εύβοια
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Τον απόλυτο τρόμο συνεχίζουν να βιώνουν οι κάτοικοι τη Βόρεια Εύβοια, όπου συνεχίζει να μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά για έβδομη ημέρα. Δεκάδες και επικίνδυνες ήταν οι αναζωπυρώσεις, με τα πύρινα μέτωπα να απειλούν πολλά χωριά.

Δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο που κινείται απειλητικά προς την Αβγαριά καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην περιοχή Γαλατσώνα. Αναζωπυρώσεις καταγράφονται και σε άλλα χωριά όπως οι Γούβες, τα Ελληνικά, το Αρτεμήσιο και το Αγριοβότανο.

Μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την Αβγαριά έλαβαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή με το οποίο καλούνται μα μεταβούν προς την Ιστιαία. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία Εύβοιας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Φωτιά Εύβοια
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Η φωτιά που πλησιάζει στην Αβγαριά κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό. Σύμφωνα με το egnomi.gr τα πεζοπόρα τμήματα παλεύουν χωρίς εναέρια μέσα καθώς η φωτιά καίει σε χαράδρα.

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Όλοι περιμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προβλέπουν κάτοικοι και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ».

«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Το μέιζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε» τονίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, που αποφεύγει να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τα καμένα.

Φωτιά Εύβοια
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μεγάλο πρόβλημα με τη φωτιά εντοπίζεται και νοτιότερα, στον άξονα Φαράκλα - Σπαθάρι - Καλύβια - Τρούπι.

Οι κάτοικοι οργισμένοι κατήγγειλαν το πρωί ότι δεν υπάρχουν εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα με αποτέλεσμα μόνοι τους να προσπαθούν με πενιχρά μέσα να αντιμετωπίσουν την πύρινα λαίλαπα.

 

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι συνέχισαν τις δραματικές εκκλήσεις για εναέρια μέσα. «Με τα δάκρυά μας θα τη σβήσουμε και δεν μπορεί ένα ελικόπτερο να τη σβήσει;» τόνισε κάτοικος, ο οποίος σημείωσε ότι άμεσα πρέπει να επέμβουν αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς η κατάσταση της πυρκαγιάς μοιάζει καλύτερη, αλλά αν αφεθεί και πάλι θα φτάσει μέχρι το επίνειο της Ιστιαίας.

 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  Φάνη Σπανό, τα εναέρια μέσα δεν κατάφεραν να επιχειρήσουν το πρωί. «Όταν αποφασίστηκε να έχουμε αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων, πλέον ο καπνός ήταν τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Δεν βλέπουν οι άνθρωποι. Στα περισσότερα μέρη ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια. Πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια. Οι επίγειες δυνάμεις είναι πενιχρές», συνέχισε ο ίδιος.

Μάχες με τις φλόγες δόθηκαν πολλές φορές όλο το βράδυ περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο, στο Καστρί αλλά και στις Γούβες, όπου τουλάχιστον τρεις φορές από χθες το μεσημέρι έως σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Φωτιά Εύβοια
INTIME

Ολονύχτια αγωνία και σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, όπου οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακιού και Γαλατσώνα, οι φλόγες τύλιξαν τη νύχτα τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών, που πάντως μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Φωτιά Εύβοια
INTIME

Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος. Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται η μάχη η οποία δίδεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι προειδοποιούσαν από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από την πυροσβεστική, στη μεγάλη πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός «ταξιδεύει» χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα, αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Παράλληλα, οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Τέλος, πρόβλημα παρατηρείται στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον υπάρχει ζήτημα για την κίνηση των αυτοκινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL