Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πυρκαγιά στην Αχαΐα / Σε ύφεση η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές - «Στάχτη» σπίτια και αυτοκίνητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Αχαΐα / Σε ύφεση η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές - «Στάχτη» σπίτια και αυτοκίνητα

Πυρκαγιά στην Αχαΐα
(EUROKINISSI)

Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Ζήρια στην Αχαΐα και πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση, μπαίνοντας ακόμα και μέσα σε οικισμούς και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια. Περισσότερα από 20 σπίτια έχει κάψει η μεγάλη φωτιά ενώ υπάρχουν τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια. Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Ζήρια, της Αιγιάλειας είναι καλύτερη, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε εξέλιξη.

 

Η πυρκαγιά το απόγευμα της Κυριακής βρισκόταν σε ύφεση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και περιοδικά εναέριες δυνάμεις.

«Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια, με αποτέλεσμα, εκτός των περίπου 10 σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αρκετές ακόμα κατοικίες». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών».

Ο Γιώργος Ντίνος, ο οποίος κατάγεται από την Ζήρια, σημείωσε παράλληλα, ότι «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η φωτιά προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες με σταφίδα».

Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στον παραλιακό οικισμό Λαμπίρι, που διοικητικά ανήκει στην Ζήρια, ο Γιώργος Ντίνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικιστικό ιστό, σαρώνοντας τους αύλειους χώρους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια».

Στο Νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι επτά παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους (έξι πολίτες και ένας Λιμενικός) των οποίων η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήρειας, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργο Ντίνο, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δήλωσε ότι περισσότερα από 20 σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό.

Φωτιά στην Αχαΐα
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς. «Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω.

Κυρίως κατορθώθηκε χθες βράδυ να δοθεί στην κυκλοφορία η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν τη μετακίνηση των οδηγών, κυρίως στις σήραγγες, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το Σάββατο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τριών χωριών (Λαμπίρι, Καμάρες και Ζήρια) ενώ λίγο πριν τις 18:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης και του χωριού Λόγγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας έφτασε το απόγευμα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εγκωβισμένοι οδηγοί στην παλαιά εθνική οδό

Στην παλαιά εθνική οδό εκατοντάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. Παράλληλα ένοντες ήταν οι διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση. Λίγο μετά τις 23:00 η Αστυνομία προχώρησε τελικά στον σταδιακό απεγκλωβισμό των οχημάτων που βρίσκονταν ακινητοποιημένα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου στις περιοχές του Δρεπάνου και του Ελαιώνα.

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία και στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα. Οι οδηγοί που κινούνται με κατεύθυνση προς την Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στη Ροδοδάφνη Αιγίου, με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας, το νοσοκομείο του Αιγίου και το ΕΚΑΒ να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το thebest.gr ακινητοποιημένα ήταν τα οχήματα στην Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών στο ύψους της φωτιάς. Τα οχήματα κατευθύνονται στην έξοδο 24 από το Δρέπανο. Ελεύθερη η δίοδος στα διόδια για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Μεταφορά ανθρώπων με σκάφη του λιμενικού

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, «κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνεχίζει, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα φέρι - μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της πυροσβεστικής μεταβαίνει στην Αχαΐα, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και σε παιδική κατασκήνωση στο Λαμπίρι. Σύμφωνα με τοπικά μέσα τα παιδιά θα μεταφερθούν στην Πάτρα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ,  8 αεροσκάφη (το ένα ως συντονιστικό) και 8 ελικόπτερα. Πυροσβεστικό Πλοιάριο από το 2ο Π.Σ. Λιμένα Πατρών και 2 λέμβοι από την 6η Ε.Μ.Α.Κ. περιπολούν την παραλιακή περιοχή της Αιγιαλείας και συνδράμουν στην απομάκρυνση ατόμων. Συνδρομή παρέχουν το Λ.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί η φωτιά

«Σήμερα εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές από αυτές έλαβαν διαστάσεις και εξελίχθηκαν πλησίον κατοικιών αλλά και εντός οικισμών. Για την σημερινή πυρκαγιά που ξεκίνησε πλησίον του οικισμού Ζήρια το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:25. Υπήρξε άμεση και μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημείωσε ότι «εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Ελαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι' αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς.

 

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους στη Ζήρια, το Λαμπήρι και τις Καμάρες καλώντας τους να κατευθυνθούν προς το Αίγιο.

Καπνοί από τη φωτιά στην Αχαΐα
(AVGI.GR)

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρο, 10 οχήματα, 4 αεροσκάφη 1 ελικόπτερο.

Φωτιά στην Αχαΐα
(AVGI.GR)

Αξίζει να σημειωθεί ότι πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL