Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C21.9°C
1 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.3°C20.7°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.0°C19.0°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
23.0°C26.0°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.5°C
0 BF 82%
Τείχος ανοσίας / Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων λέει ευθέως «δεν προλαβαίνουμε»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τείχος ανοσίας / Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων λέει ευθέως «δεν προλαβαίνουμε»

ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σοκάρουν οι ευθείες πλέον παραδοχές ότι ο κρατικός μηχανισμός απέτυχε να προστατεύσει τον γενικό πληθυσμό από ένα νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο με έγκαιρο εμβολιασμό, όπως γίνεται σαφές από τις δηλώσεις στο ΣΚΑΪ του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που ταυτόχρονα συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19.

Η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο κ. Εξαδάκτυλος, σε ευθεία αντιστοιχία προς το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» είναι συγκεκριμένα ότι «αν κάποιος κάνει την αφελή σκέψη ότι θα εμβολιαστούν οι άλλοι για το 80%-85% και θα είναι προφυλαγμένος, σκέφτεται πολύ λανθασμένα, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο κορωνοϊός θα βρει αυτόν. Δεν προλαβαίνουμε να έχουμε τέτοιο τείχος, ο καθένας θα πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του σε αυτή την φάση», όπως προσέθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος τόνισε ότι «στα νοσοκομεία βλέπουμε αυτή την στιγμή μία περίεργη ηρεμία πριν την καταιγίδα ... αρχίζουν οι κλινικές να γεμίζουν ... «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι θα έρθει η καταιγίδα, καθώς «βλέπουμε αυτή την στιγμή εν μέσω καλοκαιριού είναι μία μετάλλαξη με τέτοιες δυνατότητες διασποράς ... ολόκληρες παρέες έρχονται μολυσμένες ... δεν κάνει διάκριση».

Το 90% όσων νοσηλεύονται και το 99% όσων είναι διασωληνωμένοι «είναι ανεμβολίαστοι, αν επεκταθεί αυτή η "πυρκαγιά" στους άνω των 50 ετών, χωρίς τείχος ανοσίας η καταστροφή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, την ζήσαμε. Αν υπολογίσουμε την τρομακτική δυνατότητα διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα ... θα μολύνει πολύ περισσότερους από το δεύτερο και το τρίτο κύμα, με αποτέλεσμα τραγικότερες συνέπειες. Το να προφυλαχθούμε είναι ζωτικής σημασίας αυτή την στιγμή, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στους άνω των 50 ετών, να μην θρηνήσουμε πολλές ζωές».

Τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά από την παράλληλη απειλή του long covid που «προτιμά τους νέους» και για την οποία επίσης μίλησαν αναλυτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL