Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΕΡΤ3 / Οι φράξιες σε πόλεμο για τα μικροσυμφέροντα της δεξιάς πολυκατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ3 / Οι φράξιες σε πόλεμο για τα μικροσυμφέροντα της δεξιάς πολυκατοικίας

ΕΡΤ

Η συνεχής υποβάθμιση, ο ασφυκτικός κλοιός τής Αθήνας πάνω στο δημοσιογραφικό έργο, αλλά και πολιτικά παιχνίδια ισχύος εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου βρίσκονται πίσω από την κρίση που σοβεί την ΕΡΤ3, αποτέλεσμα της πολιτικής Γαμπρίτσου - Ζούλα στην ΕΡΤ: κανάλι «ναυαρχίδα» της δημόσιας τηλεόρασης έχει οριστεί η ΕΡΤ1, με βάση το στρατηγικό - επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΡΤ 2020 - 2024, ενώ τα υπόλοιπα κανάλια κινούνται δορυφορικά πέριξ της και για την εξυπηρέτησή της. Για την ΕΡΤ3 επιφυλάσσεται η ασαφής περιγραφή του καναλιού «ειδικής στόχευσης» για την «περιφέρεια» και πλέον του «αθλητικού» καναλιού μετά το λουκέτο στην ΕΡΤSports.

Η εφαρμογή του επιχειρησιακού - στρατηγικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας επί δύο χρόνια έφερε αποτελέσματα: η ΕΡΤ3 σήμερα είναι υποβαθμισμένη και απονευρωμένη, ένα «ανταποκριτικό γραφείο» της περιφέρειας, όπως χαρακτηρίζεται, απογυμνωμένη από την αίγλη του παρελθόντος της, όταν διατηρούσε την αυτονομία της, προγραμματική, ενημερωτική και οικονομική, και είχε τη δυνατότητα να αναπτύσσεται αυτοδύναμα.

Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της διοίκησης της ΕΡΤ από την Αθήνα, οι παραιτήσεις τριών επιτελικών στελεχών από τον ενημερωτικό τομέα προ ημερών δημιούργησαν αίσθηση και παράλληλα επιβεβαιώνουν την επιχείρηση περιθωριοποίησης της ΕΡΤ3, μολονότι ήταν εκείνοι οι ίδιοι που εφάρμοσαν τις πολιτικές τής υποβάθμισης και φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή εικόνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ρήξη με τη γενική διεύθυνση και τον γενικό διευθυντή τής ΕΡΤ3 Φίλιο Στάγκο δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως αντίδραση «από τα κάτω» ούτε να θεωρηθεί ότι εκφράζει δήθεν τη συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια των εργαζομένων της ΕΡΤ3 για την υποβάθμιση. Μάλλον περισσότερο θα πρέπει να εκληφθεί ως το πρώτο βήμα τής δημιουργίας ενός παράλληλου πόλου μικροεξουσίας εντός του καναλιού από τους ίδιους που εν τω μεταξύ συνέβαλλαν στην κρίση. Γαλάζια ενδοοικογενειακά παιχνίδια υπό τον μανδύα «εμείς σκεφτόμαστε το μαγαζί».

Πόσο ανεκτό μπορεί να γίνει εξάλλου να αναλαμβάνει ολόκληρο κανάλι ένας δημοσιογράφος που έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και όχι κάποιος ντόπιος Θεσσαλονικιός; Ο Φίλιος Στάγκος έχει διοριστεί από τη διοίκηση της Αθήνας, χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης της και δικαίως, αφού δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση στην υποβάθμιση του καναλιού, αξιοποιεί δικούς του ανθρώπους και όχι του τοπικού «συστήματος» και εμφανίζεται περισσότερο «φιλελεύθερων» απόψεων απ’ όσο μπορεί να ανεχθούν τα τοπικά οργανωμένα συμφέροντα.

Τι είναι αυτό όμως που έχει κάνει τόσους πολλούς να μιλούν για υποβάθμιση της ΕΡΤ 3, για ασφυκτικό έλεγχο από την Αθήνα, όπως εντοπίζει επισήμως και η ΕΣΗΕΜ-Θ ( Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης), την «παραδοξότητα να διεκδικεί η Αθήνα την καθημερινή διαχείριση της επικαιρότητας από την περιφέρεια που καλύπτει το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3»; Γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και Μάριος Κάτσης σε ανακοίνωσή τους καταγράφουν συνεχή «απονεύρωση» των δελτίων ειδήσεων και του ενημερωτικού προγράμματος καθώς και τον υποβιβασμό της ΕΡΤ3 σε ρόλο κομπάρσου της ενημέρωσης; Τα περιστατικά που καταγράφουν εργαζόμενοι από την ΕΡΤ3 δεν αφορούν μόνο «σφιχτό εναγκαλισμό» από την Αθήνα και την απονεύρωση του ειδησεογραφικού χαρακτήρα του σταθμού, αλλά και ουσιαστικά την απαγόρευση κάθε πρωτοβουλίας και λειτουργικής αυτονομίας:

* Η προβολή των ημιτελικών και του τελικού τένις του Rolland Garros από την ΕΡΤ1. Ενώ η ΕΡΤ3 σήκωσε όλο το βάρος του τουρνουά επί μέρες, τα πιο εμπορικά και ενδιαφέροντα παιχνίδια, καθώς, εκτός των άλλων, συμμετείχε και ο Στ. Τσιτσιπάς, μεταδόθηκαν από άλλο κανάλι.

* Η άμεση αντίδραση της ΕΡΤ3 για την κάλυψη της φωτιάς στο Σέιχ Σου, με την αποστολή τριών εξωτερικών συνεργείων, καταγράφεται και από την ΕΣΗΕΜ-Θ.  Όπως λένε πληροφορίες, η Αθήνα εξέφρασε δυσαρέσκεια προκειμένου η είδηση να μεταδοθεί από τα κεντρικά.

* Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η δυσαρέσκεια που πολλές φορές εκφράζεται όταν θέματα στη βόρεια Ελλάδα (π.χ. η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια) καλύπτονται με απεσταλμένους από την Αθήνα και όχι από την ΕΡΤ3.

* Ακόμα και οι πανηγυρισμοί στον Λευκό Πύργο για το Κύπελλο που πήρε ο ΠΑΟΚ μεταδόθηκαν σε περιορισμένη διάρκεια, υπό τις εντολές της κεντρικής διοίκησης.

* Μπροστά σε όλες τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, ενοχλημένοι φτάνουν να εμφανίζονται ορισμένοι και για την εκπομπή που έχει προτείνει ο δημοσιογράφος από την ΕΡΤ1 Γιάννης Δάρρας, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης θα παράγεται στην Αθήνα, αλλά θα προβάλλεται από την ΕΡΤ3.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL