Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Προσφυγικό / Νέος διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα, την «ζούγκλα» της Σάμου και την ΕΛΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Νέος διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα, την «ζούγκλα» της Σάμου και την ΕΛΑΣ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με στενή συνεργασία υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπουργείου Μετανάστευσης του Πολίτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαλειοποιεί την ΕΛΑΣ για να εμποδίσει την καταγραφή των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στις κλειστές δομές που διατηρεί στα νησιά για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αποκαλύπτει ένα ακόμη εκτενές ρεπορτάζ διεθνούς ΜΜΕ. Αυτή την φορά, είναι το Al Jazeera που αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των πεπραγμένων Νότη Μηταράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με εργαλείο το προσωπικό της ΕΛΑΣ

Το 25λεπτο ρεπορτάζ του Al Jazeera με τίτλο «Ο καταυλισμός της ντροπής» καταγράφει τις μαρτυρίες των «φιλοξενούμενων» τόσο στο «επίσημο» ΚΥΤ όσο και πολύ περισσότερο στην «ζούγκλα» των γύρω χώρων, που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτό.

AL JAZEERA ΣΑΜΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Al Jazeera / Youtube
AL JAZEERA ΣΑΜΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Al Jazeera / Youtube

Ταυτόχρονα, τεκμηριώνει τις συνεχείς παρενοχλήσεις των αστυνομικών προς τους δημοσιογράφους, τους κάμεραμεν και ηχολήπτες, που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη διεθνώς για το δράμα αυτών των ανθρώπων.

«Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να μπούμε στο επίσημο ΚΥΤ λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, την ώρα που μπαινόβγαιναν εκατοντάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Έξω, στην «ζούγκλα» γύρω από το ΚΥΤ, «η αστυνομία επανειλημμένα προσπάθησε να μας διώξει ... μας προσήγαγαν για εξακρίβωση στοιχείων αρκετές φορές ... μετά από πέντε ημέρες, το μήνυμα ήταν σαφές: είμαστε ανεπιθύμητοι οπουδήποτε κοντά στον καταυλισμό».

Το πλάνο που συνοδεύει αυτή την διαπίστωση είναι παραπάνω από σαφές. Ένας αστυνομικός δηλώνει σαφώς ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. «Είναι δουλειά μου, μπορώ να σας ελέγχω δέκα φορές την ημέρα. Αν ξαναδώ την κάμερα εδώ, έχουμε πρόβλημα». Κάπως έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πετυχαίνει και σε αυτή την περίπτωση, να κάνει τον θεατή του ρεπορτάζ, αντί να εστιάσει στο πρόβλημα του προσφυγικού και την στάση της Ευρώπης, να προβληματιστεί για το κατά πόσο η Ελλάδα παραμένει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ή αν η κυβέρνηση και οι Αρχές της έχουν διολισθήσει σε κάτι πολύ σκοτεινότερο...

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL