Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.4°C
3 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Σχολεία - Κεραμέως / Υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα με αποτυχημένες πρακτικές Θατσερικού τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία - Κεραμέως / Υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα με αποτυχημένες πρακτικές Θατσερικού τύπου

Η Νίκη Κεραμέως
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Την πλήρη διάλυση του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη δήθεν αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, κάνει με ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπό τον τίτλο της «αυτονομίας της σχολικής μονάδας» εισάγονται αποτυχημένες και πεπαλαιωμένες πια πρακτικές του Θατσερικού υποδείγματος, αποδομείται η καθολικότητα του Δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου τόσο εκπαιδευτικά όσο και λειτουργικά.

Συγκεκριμένα,  με εργαλείο την απόσυρση από την συνταγματική υποχρέωση της κρατικής χρηματοδότησης, οι σχολικές μονάδες εξωθούνται σε συνεργασίες με τρίτους με υπόρρητη την εκχώρηση της ουσιαστικής αυτονομίας ενός δημόσιου θεσμού. 

Η θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου index διδακτικών βιβλίων και υλικών, η ένταξη κάθε εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας στον αλγόριθμο των εγκρίσεων και αξιολογήσεων ενδεικνύουν τα όρια μιας ψευδούς ελευθερίας που πρεσβεύει η απελευθέρωση του σχολείου από τον «ασφυκτικό εναγκαλισμό» ενός Δημόσιου και Καθολικού Εκπαιδευτικού συστήματος. 

Για να υλοποιηθεί η έκπτωση του Δημόσιου σχολείου από τον μορφωτικό του σκοπό και την μετατροπή του σε «σχολείο της αγοράς» η νομοθετική πρωτοβουλία της κ. Κεραμέως συστηματοποιεί την αποψίλωση των σχολείων από κάθε ίχνος δημοκρατικής και συλλογικής διαδικασίας διεύθυνσης και λειτουργίας. 

Πάνω και έξω από τη διδακτική αίθουσα οικοδομείται μια γιγαντιαία γραφειοκρατική υπερκατασκευή διευθυντών και προϊσταμένων, συμβούλων, υπευθύνων, μεντόρων εποπτών με σκοπό τον έλεγχο κάθε πτυχής της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής λειτουργίας. Το υπόδειγμα της εταιρικής συγκρότησης και λειτουργίας μεταφέρεται στον κοινωνικό θεσμό του σχολείου. Με το τρόπο αυτό η νεοφιλελεύθερη σκέψη μετατρέπει τον διευθυντή σε manager, επαναφέρει τον επιθεωρητή με νέα μορφή μεταφέροντας κρίσιμες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές αρμοδιότητες και ευθύνες από το συλλογικό τραπέζι των εκπαιδευτικών στα προσωπικά γραφεία των νέων διευθυντικών στελεχών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρεται στην ανακοίνωση θα είναι παρών και σ’ αυτή τη μάχη με ενωτικό πνεύμα, με τη μέριμνα να εκφράσει τις κοινωνικές ανάγκες του κόσμου της εργασίας , τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων, την εκπαιδευτική και εργασιακή αξιοπρέπεια όσων διδάσκουν και εμπιστοσύνη στο έργο τους, με οδηγό τις ιδέες της Δημοκρατίας και της Ισότητας στη Παιδεία. Αντιστεκόμαστε στη κυβερνητική πολιτική ιχνηλατώντας το δρόμο για μια άλλη προοδευτική διακυβέρνηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL