Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Σχολεία / Οριστικά εκτός Λυκείου Κοινωνιολογία και Καλλιτεχνικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Οριστικά εκτός Λυκείου Κοινωνιολογία και Καλλιτεχνικά

Λύκειο στο Άργος
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Οριστικά εκτός Λυκείου η Κοινωνιολογία και άλλα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών καθώς και η Καλλιτεχνική Παιδεία όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ο Ν. Φίλης υπενθύμισε ότι η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως αρνείται να απαντήσει στην επιστολή που της έχει στείλει η Βρετανική Ένωση Κοινωνιολόγων, όπου επισημαίνεται ότι «η κοινωνιολογία, καλλιεργεί την έρευνα και τη γνώση, που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης και της κοινωνικής νοημοσύνης (...) Όσο αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, της κοινωνικής αλλαγής, των μαζικών προσφυγικών ροών, της ανισότητας, των αυξανόμενων ψυχικών ασθενειών, η κοινωνιολογία απαιτείται να είναι η βάση για το σχεδιασμό αποτελεσματικών λύσεων».

Η κυβέρνηση όμως, επιμένει στην αντικατάσταση των Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, χωρίς να δεσμεύεται ούτε για τη διδασκαλία της ως μάθημα γενικής παιδείας, όπως συνέβαινε επί σειρά ετών. Κι αυτό παρότι της προτάθηκε η λύση της παράλληλης διδασκαλίας των δύο μαθημάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες κατευθύνσεις. Άλλη μια απόδειξη ότι μεθοδεύει ένα οπισθοδρομικό, αναχρονιστικό σχολείο. Επιχειρηματολογεί μάλιστα ότι μαθήματα ουσιαστικών γνώσεων, όπως η Κοινωνιολογία, που θα έπρεπε να διδάσκονται σε όλα τα παιδιά, σπρώχνονται εκτός διδακτέας ύλης και υποβαθμίζονται στους λεγόμενους Ομίλους Δεξιοτήτων. Άλλωστε ο υπουργός κ. Γεωργιάδης είχε φακελώσει ως… «αριστερό μάθημα» την Κοινωνιολογία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά το μάθημα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, που εκτοπίστηκε εκτός διδακτικού ωραρίου στη Γ’ Λυκείου αν και πανελλαδικώς εξεταζόμενο, η κυβέρνηση επιμένει να μη δίνει απάντηση (ούτε στη Βουλή σήμερα) πόσοι από τους περίπου 1.500 υποψήφιους φέτος που εξετάστηκαν στο σχέδιο, το είχαν διδαχθεί στο δημόσιο σχολείο και πόσοι υποχρεώθηκαν να καταφύγουν σε φροντιστήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL