Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ψαλίδι Μιχαηλίδου στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ψαλίδι Μιχαηλίδου στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών

ΠΑΙΔΙ

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν χθες εκατοντάδες ανάδοχοι γονείς ανάπηρων παιδιών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς τους ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που λάμβαναν παλιότερα, ακόμη και κατά 400 ευρώ. Και μάλιστα τη στιγμή που η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου προέβαινε σε πανηγυρικές ανακοινώσεις ότι θα δοθεί για πρώτη φορά ενίσχυση στους αναδόχους γονείς ανάπηρων παιδιών, η οποία θα έφτανε στο ποσό ακόμη και των 1.200 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, η υφυπουργός κατάφερε να παρουσιάζει "φουσκωμένα" τα νούμερα συγχωνεύοντας δύο διαφορετικά επιδόματα, εκείνο της ενίσχυσης αυτής καθαυτής των παιδιών με βάση το ποσοστό αναπηρίας τους που διαπιστώνεται από τα ΚΕΠΑ και εκείνο της ενίσχυσης των αναδόχων γονιών που φροντίζουν παιδιά με αναπηρία, καταφέρνοντας έτσι να αποκρύψει τη μείωση της ενίσχυσης που αφορά το δεύτερο επίδομα. Απέκρυψε επίσης ακόμα μία αλήθεια, η οποία αφορά την "πρωτιά" στην καταβολή του επιδόματος ενίσχυσης στους ανάδοχους, καθώς οι τελευταίοι λάμβαναν και πριν στήριξη, απλά έπαιρναν τα χρήματα μέσω των ιδρυμάτων και όχι του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, τα χρήματα που λάμβαναν προ εποχής Ν.Δ. οι γονείς από τις δομές ήταν 450 - 800 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, επιπλέον, πάντα, του επιδόματος αναπηρίας που έπαιρνε το παιδί με την πιστοποίηση των ΚΕΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμη ΚΥΑ τον Ιούνιο του 2019 (είχε βγει αριθμός πρωτοκόλλου), με την οποία θα δινόταν ανεξάρτητο επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού που θα αυξανόταν στα 465 ευρώ έως 1.063 ευρώ.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση της Ν.Δ. «πάγωσε» την ΚΥΑ τη διετία που πέρασε και ψήφισε ενιαίο επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού ανεξάρτητα από τον βαθμό αναπηρίας, κατεβάζοντας την υποστήριξη του συνόλου των ανάδοχων γονέων στα 375 ευρώ. Εξ ου και οι μεγάλες μειώσεις που διαπιστώνουν τώρα οι ανάδοχοι γονείς, ύψους ακόμη και 425 ευρώ για τις πιο βαριές περιπτώσεις αναπηρίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση επιχείρησε με ειδική τροπολογία να καταργήσει εντελώς το επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού όταν εκείνο θα έφθανε στα 26 του χρόνια. «Λες και τότε θα είναι εύκολο για έναν ανάπηρο να μπορέσει να εργαστεί. Με παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στη Βουλή, αυτό αποσύρθηκε, δυστυχώς όμως όχι και η μείωση των επιδομάτων» δηλώνει στην ΑΥΓΗ η τέως αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που αναδεικνύει το θέμα.

« Έρχεται έτσι εκτυφλωτικά στο φως η αλήθεια.  Ότι όλο αυτό το επικοινωνιακό οικοδόμημα σχετικά με την αναδοχή και την αναπηρία είναι μια φούσκα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια κατάργησης προνοιακών παροχών και μείωσης της δαπάνης της πρόνοιας» υπογραμμίζει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL