Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Κορωνοϊός / Η Εκκλησία σε τεντωμένο σχοινί για τον εμβολιασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η Εκκλησία σε τεντωμένο σχοινί για τον εμβολιασμό

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Υπέρ της τακτικής της πειθούς και όχι του καταναγκασμού των πιστών που διατηρούν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό τάχθηκε ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν είναι συνειδητοί αντιεμβολιαστές αλλά άτομα που διατηρούν αμφιβολίες και φοβίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν με πειθώ και ενημέρωση. Μάλιστα, ο Αθηναγόρας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η είσοδος στις εκκλησίες μόνο στους εμβολιασμένους υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν ζητήθηκε και δεν συζητήθηκε» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την ενημέρωση των μητροπολιτών από τους Κικίλια - Τσιόδρα.

Η διαλλακτική στάση της Εκκλησίας δεν δείχνει να υπαγορεύεται μόνο από εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των τακτικών της αλλά και από τη συνειδητοποίηση ότι το αντιεμβολιαστικό κλίμα είναι ισχυρό στο εσωτερικό της και ότι μια πιο επιθετική τακτική θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή. Έτσι, προτάσεις όπως του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ιερέων απορρίφθηκαν. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει την Εκκλησία με χαλαρότητα και όχι με την αυστηρότητα που δείχνει αλλού, παρότι με τις συνεχείς δημόσιες εκκλήσεις της δείχνει να καταλαβαίνει ότι το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην Εκκλησία έχει παίξει κομβικό ρόλο για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών.

Αποκαλυπτική συζήτηση

Ενδεικτική της στάσης της Εκκλησίας, όσο και της κυβέρνησης, ήταν η συνάντηση του μητροπολίτη Καρπενησίου Γεώργιου με τον Στέλιο Πέτσα. Ο Γεώργιος εξέφρασε παράπονα για την πίεση που δέχεται η Εκκλησία να μιλήσει υπέρ του εμβολιασμού, καθώς της δημιουργεί προβλήματα με μέρος του ποιμνίου της. «Η μια πλευρά μας θεωρεί ότι έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα, η άλλη μάς θεωρεί τζιχαντιστές. Κατακρινόμαστε από όλους, περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί και έχω την αίσθηση ότι αν μπούμε σε αυτή τη λογική, τελικά θα μείνουμε μόνοι μας στις εκκλησίες, χωρίς κανέναν πιστό» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Παρά την απροθυμία του μητροπολίτη να βοηθήσει, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κράτησε χαμηλούς τόνους σχολιάζοντας απλώς ότι «σε κανέναν δεν πρέπει να είμαστε επιτακτικοί, ούτε να του κουνάμε το δάχτυλο, ούτε να τον πιέζουμε, θα μπορούμε όμως να του εξηγήσουμε και πραγματικά η βοήθεια η δική σας είναι πολύτιμη».

Αθηναγόρας: Ο χώρος της Εκκλησίας είναι χώρος ελευθερίας

«Ο χώρος της Εκκλησίας είναι χώρος ελευθερίας και όχι χώρος που γίνονται αναγκαστικά πράγματα. Εμείς έχουμε την πειθώ για να αλλάξουμε κάποια πράγματα» σχολίασε ο Αθηναγόρας μιλώντας για την εμπλοκή της Εκκλησίας στην εκστρατεία εμβολιασμού. Ο Αθηναγόρας τόνισε ότι «συνήθως αυτοί που είναι αρνητικοί είναι πεισματικά αρνητικοί, όσα επιχειρήματα και αν τεθούν. Αλλά το ποσοστό αυτό σε σχέση με αυτούς που αμφιβάλλουν είναι μικρότερο».

Σε σχέση με τους μητροπολίτες που επιμένουν στην αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, ο Αθηναγόρας ξεκαθάρισε ότι «όταν η Ιερά Σύνοδος πάρει κάποιες αποφάσεις, όλοι τις εφαρμόζουν. Αν δεν τις εφαρμόσουν, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις». Ήδη κάποιοι μητροπολίτες έχουν επιβάλει πειθαρχικά μέτρα σε ιερείς - αρνητές του κορωνοϊού, όπως ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας που έθεσε σε προσωρινή αργία δύο ιερείς που έβγαλαν από την εκκλησία πιστούς που φορούσαν μάσκα.

Πάντως, παρά τις προειδοποιήσεις της ΔΙΣ, κάποιοι μητροπολίτες επιμένουν να διαφοροποιούνται δημοσίως. Ο μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος, ο οποίος είχε δικαστεί και αθωωθεί για συνειδητή παραβίαση της καραντίνας, υποστήριξε ότι «φτάσαμε στην εποχή να λαμβάνουμε εντολές περιορισμού της ελευθερίας μας και της βουλήσεώς μας, δώρα με τα οποία μας δημιούργησε ο Θεός».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL