Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Προσφυγικό / Χιλιάδες αιτούντες άσυλο χωρίς χαρτιά από τη νέα ΚΥΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Χιλιάδες αιτούντες άσυλο χωρίς χαρτιά από τη νέα ΚΥΑ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο, η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο που φτάνουν ή έχουν φτάσει στη χώρα μας, αναμένεται να βρεθούν χωρίς χαρτιά, σε μια κατάσταση limbo, μεταξύ κράτησης και αστεγίας και υπό τον συνεχή φόβο της απέλασης, ενώ υπονομεύεται το δικαίωμα στο άσυλο αλλά και η Συμβαση της Γενεύης με την εφαρμογή της ΚΥΑ που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο από Συρία, Πακιστάν, Σομαλία, Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν, διαπίστωσαν εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων ΜΚΟ καθώς και διεθνών οργανισμών, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν.

Το μπαλάκι των επαναπροωθήσεων

“Είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε μια κατάσταση όπου δεν μπορείς να δεις το μέλλον σου. Μετά τη συνέντευξη (σ.σ.: ασύλου) δεν κοιμάμαι, βλέπω εφιάλτες. Όλοι στο καμπ αυτό σκεφτόμαστε, η ψυχολογική κατάσταση όλων μας είναι επιβαρυμένη. Σκέφτομαι τον εαυτό μου σαν μια μπάλα, που η Ελλάδα πετάει στην Τουρκία και η Τουρκία στην επόμενη χώρα. Μιλάνε συνέχεια για δημοκρατία. Πού είναι η δημοκρατία; Χτίζουν τοίχους γύρω μας”, είπε μεταξύ άλλων η Α.Β., αιτούσα άσυλο που επηρεάζεται από την ΚΥΑ.

Με αναδρομική ισχύ

Η ΚΥΑ επηρεάζει όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους αιτούντες άσυλο αλλά και όσους βρίσκονται ήδη εδώ, επεσήμανε η δικηγόρος της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο Μαριάννα Τζεφεράκου, ενώ, όπως υπολογίζει η Pro Asyl, επηρεάζεται μόνο για πέρσι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο. Ήδη η ΚΥΑ έχει προκαλέσει τεράστια πίεση και άγχος στις κοινότητες, μετέφερε και ο Χρ. Λαζαρίδης από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

«Ένας αριθμός συνεπειών αυτής της απόφασης ήδη εμφανίζονται με περιπτώσεις ασυνόδευτων παιδιών που φεύγουν από δομές γιατί φοβούνται τι θα σημάνει γι' αυτά η απόφαση στο μέλλον», τόνισε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συμπληρώνοντας ότι «μας ανησυχούν οι αυξανόμενοι αριθμοί των ανθρώπων χωρίς χαρτιά σε μια παρατεταμένη κατάσταση ανασφάλειας, κράτησης και αδράνειας, που προκαλεί πολλά ζητήματα και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Επεσήμανε δε ότι οι μόνες δύο χώρες που αναγνώρισαν νομικά την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα «είναι η Ελλάδα και η Ουγγαρία και αυτό πολιτικά έχει τη σημασία του για το πώς αυτή η κυβέρνηση χειρίζεται την κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια».

Η λανθασμένη ερμηνεία του ευρωπαϊκού δικαίου

Κόλαφος ήταν η τοποθέτηση της Κάθριν Γούλαρντ από το European Council of Refugee and Exiles (ECRE) η οποία ανέλυσε πως η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας υπονομεύει το διεθνές δίκαιο. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για λανθασμένη ερμηνεία του ευρωπαϊκού δικαίου, που υπονομεύει τη Σύμβαση της Γενεύης. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν προσφέρει καν την προστασία που πρέπει, ενώ στρεφόμενη προς την Ελλάδα τόνισε ότι στην πράξη υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αναφερόμενη στις βίαιες επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες υποδοχής, και πρόσθεσε ότι οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία περί ασύλου ουσιαστικά οδηγούν σε υπονόμευση του κράτους δικαίου γενικά! Αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι απότοκο ευρωπαϊκών πολιτικών και ειδικά της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να κάνουν το άσυλο να δουλέψει αντί να εισάγουν αλλαγές και διατάξεις που καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.

Η ΚΥΑ είναι συμπληρωματική των επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να μειωθεί ή να αρνηθεί η χώρα την παροχή της διεθνούς προστασίας, τόνισε ο Αλ. Κωνσταντίνου από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τα άγνωστα κριτήρια βάσει των οποίων κρίθηκε ασφαλής η Τουρκία, ενώ μίλησε για τις πανομοιότυπες χιλιάδες απορρίψεις των αιτημάτων Σύρων αιτούντων άσυλο, στους οποίους εφαρμόστηκε η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL