Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Μέτρα στα πλοία / Εκεί που βλέπει η κάμερα είναι όλα καλά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα στα πλοία / Εκεί που βλέπει η κάμερα είναι όλα καλά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μια σκιερή γωνιά απέναντι από τις αποβάθρες των πλοίων, ένας γάτος με το ψάρι στο στόμα αφήνει τη λεία του μπροστά από τους λιμενοφύλακες. Συνηθισμένοι από καιρό εκείνοι τον υποδέχονται με καλοσύνη, τον επιβραβεύουν για την πετυχημένη επιδρομή στις αποβάθρες που δένουν τ’ αλιευτικά και του το καθαρίζουν. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα. Είναι ένα κομμάτι της κανονικότητας του Πειραιά, το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να καλύψει το βασικό στοιχείο που έκανε την καθημερινότητά του πλήρη. Την παρουσία των ταξιδιωτών.

Σε αντίθεση με τον γάτο που επιστρέφει κάθε φορά αμέριμνος απ’ το κυνήγι, η επιστροφή στην κανονικότητα συνολικά για το λιμάνι δεν φαντάζει το ίδιο άνετη. Φαίνεται, αντίθετα, να έχει το πρόσωπο των δεκάδων ταξιδιωτών που περιμένουν καρτερικά σε ζευγάρια, το ένα πίσω από το άλλο, να περάσουν από τους ελέγχους, να βρεθούν στην μπουκαπόρτα και από εκεί στην καμπίνα ή το κατάστρωμα.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν την 1η Ιουλίου οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει (πιστοποιητικό εμβολιασμού με απόσταση 14 μερών από τη 2η δόση, αρνητικό αποτέλεσμα από μοριακό ή rapid τεστ με λήψη δείγματος εντός 3 και 2 ημερών αντίστοιχα ή πιστοποιητικό νόσησης στο πρόσφατο παρελθόν), σε όλο το μήκος των φέρι μποτ υπήρχε κόσμος που περίμενε με τα χαρτιά στα χέρια. Ναι, οι συντριπτικά περισσότεροι στάθηκαν συνεπείς απέναντι στην αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης, με μόλις έναν επιβάτη να μένει χθες απ' έξω στο δρομολόγιο των 7.30 για Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη. «Όλοι προβλεπόμενοι», μας λέει ένας από τους ελεγκτές - λιμενικούς στη δική του(ς) γλώσσα. Ένας άλλος πάλι παρατήρησε σε άλλα δρομολόγια ότι έμεινε αρκετός κόσμος πίσω, επιχειρώντας να περάσει με χαρτιά από self test. Θυμίζουμε ότι οι μοναδικοί που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν είναι οι εργαζόμενοι που κινούνται κάθε μέρα με ακτοπλοϊκά ή ανήλικοι από 12 έως 18 ετών με βεβαίωση από τους κηδεμόνες τους.

Ακόμη όμως κι αν κύλησαν, θεωρητικά, όλα ρολόι στο πλοίο όπου στήθηκαν μπροστά οι κάμερες, τα παράπονα δεν έλειψαν. Οι περισσότεροι επιβάτες στάθηκαν στον ξαφνικό χαρακτήρα που είχε η ανακοίνωση των μέτρων αλλά και στο κόστος που κλήθηκαν να πληρώσουν ώστε να πραγματοποιήσουν εγκαίρως τα τεστ. Σημειώνεται ότι αρκετοί από αυτούς δεν ανήκαν στις ομάδες των διστακτικών πολιτών απέναντι στο εμβόλιο. Χρειάστηκε να τα κάνουν γιατί ο εμβολιασμός ήταν αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί πριν τις άδειες τους, δεδομένου ότι η μοναδική πρόσβαση που υπήρχε αρχικά αφορούσε το AstraZeneca και η δεύτερη δόση είχε απόσταση τριμήνου από την πρώτη.

Χαλαροί έλεγχοι μακριά από τις κάμερες

Λίγα μέτρα μακρύτερα, ακόμη και σε πύλες που βρίσκονταν δίπλα ακριβώς απ’ το πλοίο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον, όπως η Ε8, οι έλεγχοι γίνονταν σ’ ένα σαφώς πιο χαλαρό σχήμα. Σε περιοχές δε που δεν συγκεντρώνουν ανάλογη προσοχή, όπως στη Ραφήνα, η κατάσταση ακούστηκε ανησυχητική. Όπως μας μεταφέρθηκε από καταγγελίες, υπήρξαν περιπτώσεις που μπήκαν επιβάτες με τη διαγνωστική εξέταση του... φίλου τους. Ή άλλοι που ανέβηκαν γιατί ανήκαν στο τελευταίο πλήθος που κατέφθασε και δεν υπήρχε άλλη υπομονή για καθυστέρηση. Κι όσο για τα χαρτιά που έπρεπε να κουβαλάνε, δεν θα μάθουμε ποτέ αν τα είχανε τελικά μαζί τους. Σάμπως γίνεται έλεγχος όταν φτάνουν στον τελικό τους προορισμό;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL