Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Προειδοποιούν οι επιστήμονες για την «ανέμελη» άρση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Προειδοποιούν οι επιστήμονες για την «ανέμελη» άρση

ΑΓΟΡΑ

Πρώτη μέρα χθες χωρίς μάσκες για τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και την απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτή η απόφαση διχάζει τους επιστήμονες. Ειδικοί επισημαίνουν ότι βγάλαμε νωρίς τις μάσκες, ειδικά από τη στιγμή που το υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται, ενώ το τέταρτο κύμα φαίνεται πως ορθώνεται μετά το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είναι αντίθετη με την άρση του μέτρου τής υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα καινούργια στελέχη του ιού καλύπτονται από τα εμβόλια, ενώ υπάρχει πιθανότητα και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό.

Μάλιστα, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η Α. Λινού εξήγησε ότι με τέτοιες αποφάσεις ενδέχεται να ανέβει ξανά ο δείκτης θετικότητας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το 2%.

Την ίδια ώρα έκδηλη ήταν η ανησυχία στον διευθυντή της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκο Καπραβέλο και τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελο Μανωλόπουλο. Οι δύο επιστήμονες έκαναν από κοινού έκκληση στους πολίτες να μην ερμηνεύεται η χαλάρωση των μέτρων ως καθησυχαστική και να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.  Όπως επισήμαναν, αν έχουμε έξαρση του ιού με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, τότε μπορεί να φτάσουμε μέχρι το σημείο να «κλείσουν» ολόκληρα νησιά τα οποία έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων (τα οποία είναι και αρκετά), καθώς ένα - δύο άτομα που φέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος είναι αρκετά για να κάνουν τη ζημιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL