Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Νίκος Χαρδαλιάς / Με μια απλή υπογραφή η εισβολή εργολάβου στον Σχινιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Χαρδαλιάς / Με μια απλή υπογραφή η εισβολή εργολάβου στον Σχινιά

ΠΑΡΑΛΙΑ

Με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει αποσυρθεί από τον εποπτικό του ρόλο στις προστατευόμενες περιοχές, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς «αποφασίζει και διατάσσει» για εργασίες εντός περιοχών του Ευρωπαϊκου Δικτύου Natura 2000, όπως το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα με τον οικότοπο προτεραιότητας, το πευκοδάσος κουκουναριάς (2.270 θίνες με δάση από Pinus Pinea).  Έτσι, το πρωί της Δευτέρας, ερήμην του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιανατολικής Αττικής, καθ’ ύλην αρμόδιου θεσμικά για τη διαχείριση και προστασία του Εθνικού Πάρκου, εργολαβικό συνεργείο για λογαριασμό της Πολιτικής Προστασίας «εισέβαλε» στην περιοχή για να εκτελέσει «δασοτεχνικές - φυτοτεχνικές εργασίες καθαρισμών αντιπυρικής προστασίας». Χωρίς να παραδώσει ως όφειλε σχετική μελέτη ή τεχνική έκθεση για το είδος των εργασιών, ξεκίνησε να δουλεύει στο αριστερό τμήμα και εσωτερικά από το μεταλλικό στηθαίο της Λεωφόρου Σχινιά στο ύψος του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου, σε πλάτος 25μ., με «ξύρισμα» της ποώδους βλάστησης και αποκλάδωση νεαρών ατόμων κουκουναριάς σε ύψος 2,5 μ., στον χώρο της πειραματικής επιφάνειας, καταστρέφοντας την εκεί υπάρχουσα φυσική αναγέννηση και με τη χρήση μηχανημάτων (τσάπα - φορτωτής, θρυμματιστής, σβάρνα, φορτηγό όχημα με αρπάγη και αλυσοπρίονα). Οι εργασίες «πάγωσαν» το μεσημέρι, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Γ. Λυριντζή και στελεχών του φορέα προς το σύνολο των αρμοδίων, κλήθηκε η αστυνομία και έγινε καταγγελία στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Αγνοήθηκε το σχέδιο του φορέα

Το προκλητικό και συνάμα τραγικό για μια περιοχή εγνωσμένης οικολογικής αξίας και ευαισθησίας είναι ότι αγνοήθηκε το λεπτομερές σχέδιο (χωροθέτηση εργασιών σε τρία τμήματα κ.λπ.) για τον καθαρισμό της περιοχής με προτεραιότητα στον οικισμό Δικαστών και Εισαγγελέων (Δικαστικών), που είχε υποβάλει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρτκου, εγκεκριμένο με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 17 Μαΐου. Κι αυτό μολονότι η περιοχή εντάχθηκε στις δεκαοκτώ (18) σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας μόλις στις 10 Μαΐου. Τα γεγονότα της «εισβολής» καταγράφονται αναλυτικά στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα (ΑΔΑ: 68Κ846Μ9ΘΧ - ΛΔΛ), αναρτημένη στη Διαύγεια μαζί και το σχέδιο καθαρισμού με την παρατήρηση ότι οι εργασίες της Δευτέρας «συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη με αποκομιδή της βιομάζας, ενώ ένα συνεργείο εκτελεί εργασίες στη στροφή του δρόμου προς τον οικισμό Δικαστών - Εισαγγελέων».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε διάλογο με τον ανάδοχο εργολάβο, όπου καλείται να τηρήσει τα προβλεπόμενα στην Απόφαση της 192ης/17.5.2021 συνεδρίασης των μελών του Δ.Σ., στην οποία περιλαμβάνονται λεπτομερώς οι εργασίες καθαρισμού που δύνανται να πραγματοποιηθούν στις δύο κατευθύνσεις της Λεωφόρου Σχινιά και οι οποίες εναρμονίζονται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Εθνικού Πάρκου (Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης και Κανονισμός Λειτουργίας και Σχέδιο Διαχείρισης), απάντησε ότι αυτές τις εντολές έχει και αγνοεί τα λεγόμενα από μέρους των στελεχών του Φ.Δ. Επιπρόσθετα, σε παραίνεσή μας να ξεκινήσει από τον χώρο του οικισμού των Δικαστών - Εισαγγελέων μας ανέφερε ότι προτεραιότητα έχει ο Σχινιάς, αρνούμενος παράλληλα να μας παραδώσει τη σχετική μελέτη ή τεχνική έκθεση για την εκτέλεση των εργασιών και να αναζητηθεί από τον Φ.Δ. αρμοδίως.

Αδειοδότηση δια... λόγου

Η ανάδοχος, επέδειξε στον φορέα τη Δευτέρα, έγγραφο-εντολή με την ένδειξη κατεπείγον, αριθ. πρωτ. 12634/11.6. 2021 του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, το οποίο επέχει θέση ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, προς χρήση ενώπιον Αστυνομικών, Πυροσβεστικών, Δασικών και Δημοτικών Αρχών! Σ’ αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται, πως οι επεμβάσεις «θα πραγματοποιηθούν σε έκταση 1140 στρεμμάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μαραθώνα». Ο φορέας εξανίσταται και δικαίως για το περιεχόμενο της εντολής, καθώς αναγράφεται ότι οι «οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν εκατέρωθεν της περιμετρικής οδού που βρίσκεται απέναντι από το πάρκο» και οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τις ήπιες εργασίες καθαρισμού, που είχαν προταθεί από το Φ.Δ., ενώ «συστήνονται καθαρισμοί σε μεγαλύτερο βάθος από την περιμετρική ζώνη... εφόσον ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς». Υπογραμμίζει, ότι ουδεμία έγγραφη ή άλλου είδους ενημέρωση έχει λάβει, σχολιάζοντας ότι οι θέσεις που αναφέρονται ως όρια του Εθνικού Πάρκου στην «άδεια εκτέλεσης εργασιών», ουδεμία σχέση έχουν με τα πραγματικά όρια του Εθνικού Πάρκου, καθώς το πευκοδάσος δεν είναι το σύνολο του Εθνικού Πάρκου, αλλά μία Ζώνη εκ των έξι, που το αποτελούν.

Προσφυγή στην Ε.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων, να ενημερώσει με επιστολή του τις Γενικές Διευθύνσεις της Ε.Ε για τα όσα συμβαίνουν και να διερευνήσει αν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για Δασοτεχνικές - Φυτοτεχνικές εργασίες, ήτοι έγκριση της τυχόν μελέτης ή τεχνικής έκθεσης ή και πινάκων υλοτομίας από αρμόδια δασική αρχή, πρωτόκολλο εγκατάστασης αναδόχου, χρονοδιάγραμμα εργασιών, επιστασία-επίβλεψη εργασιών, παραλαβή εργασιών, τυχόν αναγκαιότητα έγκρισης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθόσον οι χώροι επεμβάσεων βρίσκονται εντός αρχαιολογικών ζωνών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL