Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Μάριος Θεμιστοκλέους / Ασφαλής αλλά όχι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός ο συνδυασμός εμβολίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριος Θεμιστοκλέους / Ασφαλής αλλά όχι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός ο συνδυασμός εμβολίων

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για το πώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το εμβόλιο της Astrazeneca από τις εθνικές επιτροπές εμβολιασμού στις χώρες της ΕΕ και ευρύτερα προκάλεσαν προβλήματα στα εμβολιαστικά προγράμματα μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μετά την νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που συστήνει για το συγκεκριμένο εμβόλιο χορήγηση σε πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ υπάρχουν 470.000 που έχουν κάνει πρώτη δόση και είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεώτεροι, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι είναι κατανοητή η ως ένα βαθμό ανησυχία που προκλήθηκε. «Αυτό που αντιμετώπισε και η δική μας Επιτροπή Εμβολιασμών, οι δικοί μας επιστήμονες, έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ ... η πανδημία είναι αρκετά δύσκολο φαινόμενο, έχει αρκετά επιστημονικά θέματα που πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν με απλότητα για να γίνουν κατανοητά ... έχουμε δει τα ηλικιακά όρια του εμβολίου της Astrazeneca να μετακινούνται, με βάση επιστημονικά κριτήρια».

«Οι εθνικές επιτροπές εμβολιασμών αποφασίζουν με βάση το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στη χώρα», συνέχισε, στην Ελλάδα «η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ήρθε ξαφνικά. Βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα και έχει γίνει και σε άλλες χώρες». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «όλη αυτή η διαφορετική προσέγγιση των χωρών της ΕΕ για το Astrazeneca δεν βοήθησε ούτε το συγκεκριμένο εμβόλιο ούτε τα εμβολιαστικά προγράμματα». Όσον αφορά την ουσία της απόφασης, σημείωσε ότι «έχει αλλάξει το ηλικιακό όριο γιατί μειώθηκαν τα κρούσματα ... αν αυξηθούν, πάλι υπάρχει περίπτωση το ηλικιακό όριο να κατέβει», καθώς αν δεν είχαν χορηγηθεί τα εμβόλια της Astrazeneca στις μικρότερες ηλικίες, κατά τον κ. Θεμιστοκλέους «θα είχαμε περίπου 1.500-2.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία, 150 σε ΜΕΘ, 50 θανάτους» επιπλέον. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν έχει ειπωθεί ποτέ, ούτε αυτή την στιγμή, ότι οι αποφάσεις σχετίζονται με την διαθεσιμότητα των εμβολίων, δεν έχει τεθεί σε αυτή την βάση. Η απόφαση στηρίζεται στο πόσα κρούσματα έχουμε».

Για την δεύτερη δόση, τόνισε ο ίδιος, από τις 27 χώρες της ΕΕ και τις επιπλέον του ενιαίου οικονομικού χώρου, «οι 20 συστήνουν ανεπιφύλακτα δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca. Μόνο 5 συστήνουν δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BioNTech ή Moderna) με την παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να στηριχθεί ανοσιακή απάντηση, ενώ 4 δεν έχουν αποφασίσει. Σε εμάς, η σύσταση της Επιτροπής είναι αν επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο. Οι αρνητικές πιθανότητες αν δεν έχει συμβεί κάτι στην πρώτη δόση είναι απειροελάχιστες».

Για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, πάντως, «απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με σαφήνεια, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες του mix and match. Απαντιέται σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι δεν κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι παρέχει καλή ανοσία», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Για να καλυφθεί πλήρως, με βάση τις κλινικές μελέτες, τα επιστημονικά δεδομένα, κάποιος που έχει κάνει την 1η δόση Astrazeneca, συστήνεται να κάνει και την 2η με Astrazeneca».

Σημειώνεται ότι προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια Επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα. Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, την  οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL