Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Εμβόλιο Astrazeneca / Τι πρέπει να κάνουν οι 470.000 που έχουν κάνει ήδη την 1η δόση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο Astrazeneca / Τι πρέπει να κάνουν οι 470.000 που έχουν κάνει ήδη την 1η δόση

ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA VAXZEVRIA
EPA/RUNGROJ YONGRIT

«Μπορεί τα επιστημονικά δεδομένα να αλλάζουν, αλλά η ενημέρωση δεν πρέπει να δημιουργεί σύγχυση, αυτό είναι το "διά ταύτα"», τόνισε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη μετά τις νέες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που συστήνει πλέον το εμβόλιο της Astrazeneca να χορηγείται σε ηλικίες 60 ετών και άνω, την ώρα που 470.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεώτερων ηλικιών.

Όπως συνέστησε η κα Παγώνη, αυτοί οι «470.000 άνθρωποι θα πάνε να κάνουν την δεύτερη δόση της Astrazeneca», καθώς «στο 1 εκατ. εμβολιασμούς αναλογούν 1,3 περιστατικά που μπορούν να κάνουν αυτή την επιπλοκή, είναι πολύ σπάνια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι αν κάνουμε άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση, τα πράγματα θα είναι όπως τα αναμένουμε, μόνο μία χώρα έχει κάνει τέτοια μελέτη ... γι' αυτό επιμείναμε ότι όποιος δεν έχει πρόβλημα με την πρώτη δόση να συνεχίσει με το ίδιο εμβόλιο στη δεύτερη».

Απευθύνθηκε παράλληλα στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωροπούλου, «μία αξιόλογη επιστήμονα που ξέρει το αντικείμενό της, να βγει άμεσα να κάνει αυτές τις δύο διευκρινίσεις, για να σταματήσει το αλαλούμ ... ο κόσμος έχει θορυβηθεί, πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες».

Καθυστέρησαν να...αλλάξουν ξανά θέση

Για την νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε στο Open ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε πως «μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκε λίγο αργά η Επιτροπή σε αυτό το θέμα, θα μπορούσε να έχει εναρμονιστεί νωρίτερα με τις αποφάσεις και άλλων χωρών».

Σημειώνεται ότι με νέα απόφαση η Επιτροπή αλλάζει και πάλι τις ομάδες πληθυσμού που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο εμβόλιο, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό τους. Συγκεκριμένα:

όσοι έχουν κάνει ήδη πρώτη δόση με Astrazeneca θα κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, αλλά

όσοι εμφάνισαν μετά την πρώτη δόση σοβαρές παρενέργειες εξαιρούνται από την πρώτη σύσταση και θα μπορούν να ζητήσουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο (Pfizer/BioNTech, Moderna ή το μονοδοσικό Johnson&Johnson)

όσοι επίσης έχουν ήδη κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης με Astrazeneca μπορούν πλέον να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία

Με την νέα ανακοίνωσή της, η Επιτροπή:

«συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν»

«όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό»

Το χρονικό του αλαλούμ με το Astrazeneca

Πρόκειται για μία ακόμη αλλαγή προσέγγισης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ως προς την χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca, καθώς:

  • 5 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα χορήγηση στους 18-64 ετών
  • 10 Απριλίου αποφάσισε ομόφωνα χορήγηση στους 30-64 ετών
  • 15 Απριλίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες 60-64 ετών, με ιδιαίτερα χαμηλή ανταπόκριση 
  • 27 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών
  • 29 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών
  • 26 Μαΐου διατυπώθηκε έμμεση σύσταση αποφυγής του εμβολίου της Astrazeneca για γυναίκες κάτω των 50 ετών

Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση αιτιολογήθηκε «με επιδημιολογικό σκεπτικό, ότι είχε πάρει την απόφαση να μην βάλει ηλικιακό όριο παρά μόνο στα 30 γιατί υπήρχε μεγάλο ιικό φορτίο και το ρίσκο κάποιος να κολλήσει και να νοσήσει ήταν μεγαλύτερο, έτσι έπρεπε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι όσο πιο γρήγορα γινόταν ... τώρα που το ιικό φορτίο έχει μειωθεί θεωρεί ότι η σχέση ρίσκου/ωφέλους είναι διαφορετική και έτσι προτείνει αυτό το όριο».

Χαρακτήρισε ωστόσο «αλχημείες» αν και όχι ανησυχητικές, την πρακτική της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna). «Δεν είναι ανησυχητική αλχημεία, οι ενδείξεις είναι ότι και αυτό προστατεύει και είναι ασφαλές ... κάποιες χώρες κάνουν ήδη αυτό το mix and match, δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ... δεν έχει καταγραφεί κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα λόγω χορήγησης διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση, πέραν του ό,τι έχει το κάθε εμβόλιο μόνο του ... και η Επιτροπή δεν το επιτρέπει παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την χορήγηση δεύτερης δόσης Astrazeneca εξαιρούνται:

  • άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  • άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  • άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Για την «τρίτη δόση» εξάλλου, που συζητείται ως πιθανότητα στο εγγύς μέλλον εφόσον φανεί ότι τα επίπεδα ανοσίας υποχωρούν ταχύτερα από ότι απαιτείται για να αποφευχθεί ένα νέο επιδημιολογικό κύμα, ο κ. Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι «από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι Astrazeneca γιατί η ΕΕ δεν έχει ανανεώσει παραγγελία Astrazeneca. Αν γίνει, θα είναι από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και μετά. Δεν ξέρω και αν έχουν διάρκεια τέτοια, τα εμβόλια δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για πολύ καιρό, έχουν μερικούς μήνες διάρκεια ζωής, αυτά που έχουμε τώρα δεν θα είναι κατάλληλα έτσι κι αλλιώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL