Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Χυτά Φυλής / Παρατείνεται έως το 2036 το περιβαλλοντικό έγκλημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χυτά Φυλής / Παρατείνεται έως το 2036 το περιβαλλοντικό έγκλημα

ΧΥΤΑ

Με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική να καταγράφει τεράστια οπισθοχώρηση έναντι της εθνικής υποχρέωσης για μεγέθυνση της ανακύκλωσης υλικών, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής στη Φυλή ορίζει με τον πιο σαφή τρόπο ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή θα παραταθεί έως το 2036, παρά τις περί του αντιθέτου λεκτικές δεσμεύσεις του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Στο κείμενο της ΑΕΠΟ, που εγκρίθηκε την 11η Ιουνίου 2021 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ορίζει ότι η ισχύς της ως προς την «νομιμότητα» λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΟΕΔΑ Φυλής θα είναι για ακόμη 15 έτη με την πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν από τώρα νέα κύτταρα υποδοχής σύμμεικτων απορριμμάτων έως την 31η Δεκεμβρίου του 2024 και θα ακολουθήσει η αποκατάστασή τους... Όμως, στον βασικό κορμό της ΑΕΠΟ οι προβλέψεις είναι πολύ περισσότερο εφιαλτικές για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στην έκταση των 2.800 στρεμμάτων της ΟΕΔΑ Φυλής, στην οποία αθροίζονται η ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων και η ΟΕΔΑ Φυλής, στην ΑΕΠΟ δεν περιλαμβάνεται ένα τμήμα έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων της ΟΕΔΑ Φυλής, το οποίο χαρακτηρίζεται ως Γ Φάση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής, αλλά δεν έχει ενταχθεί σε καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση μέχρι τώρα. Έτσι λοιπόν, στον συνολικό ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής περιλαμβάνεται ο ΧΥΤΑ Α και Β Φάσης, συνολικής χωρητικότητας στα 31.400.000 κυβικά μέτρα, για απόθεση σύμμεικτων απορριμμάτων, όπως και το έκτακτο κύτταρο (κύτταρο επέκτασης) σε περιοχή όμορη της Β Φάσης, χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων.

Πάνω στα παλιά

Για τα νέα κύτταρα επί των υφιστάμενων κυττάρων Α και Β Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής, η συνολική χωρητικότητά τους θα είναι 4.153.000 κυβικά μέτρα, που θα χωρούν 3.322.400 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων. Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα εκσκαφή επί των υφιστάμενων κυττάρων και θα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 26,6 μήνες. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα χωρούν 1.440.000 έως 1.600.000 τόνοι / έτος!

Για τη μεταβατική περίοδο προβλέπεται σε έκταση 22,5 στρεμμάτων η λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, που θα καταλαμβάνει 17 στρέμματα για την επεξεργασία 20.000 τόνων κατ’ έτος των σύμμεικτων απορριμμάτων ή / και των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Για το δε Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης προβλέπεται ότι μπορεί πλέον να επεξεργαστεί έως 365.000 τόνους / έτος σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και 25.000 τόνους / έτος χωριστά συλλεγέντων βιοαποβλήτων.

Την ίδια ώρα, η ΑΕΠΟ αποσιωπά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάνοντας μόνον μια αναφορά στην εν εξελίξει επιδημιολογική μελέτη αναφορικά με την μείωση των τιμών των ρυπογόνων ουσιών εξαιτίας της ταφής των σύμμεικτων απορριμμάτων, με την προϋπόθεση εκπόνησης σχεδίου εντός των επόμενων έξι (6) μηνών. Η μόνη ουσιαστική αναφορά που γίνεται -εν είδει φύλλου συκής- είναι στα μέτρα για «έκτακτα περιστατικά ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος». Έτσι, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που διαχειρίζεται την ΟΕΔΑ Φυλής, καλείται «να καταρτίσει αναλυτικό σχέδιο αντιμετώπισης μη κανονικών συνθηκών λειτουργίας, όπως: πυρκαγιά, κατολίσθηση πρανών κυττάρου ΧΥΤΑ, προβλήματα λειτουργίας των Μονάδων Επεξεργασίας Στραγγισμάτων /  Μονάδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων ή των εγκαταστάσεων απορρύπανσης των απαερίων, προσωρινή αδυναμία διάθεσης υπολειμμάτων σε Χώρους Υγειονομικών Ταφής κ.λπ.».

Απαγορεύσεις

Τα μόνα προληπτικά μέτρα που σχετίζονται με την «άμβλυνση» των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ταφής των σύμμεικτων απορριμμάτων είναι μια σειρά απαγορεύσεων. Έτσι λοιπόν, απαγορεύεται «η καύση αποβλήτων», αλλά όχι η καύση στον αποτεφρωτήρα των Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, με τον ισχυρισμό ότι «δεν αποτελεί τμήμα του έργου», παρότι βρίσκεται εντός της ΟΕΔΑ της Φυλής. Πρόκειται, όμως, για εγκατάσταση που από το 2014 δεν έχει καταγραφεί σκοπίμως στα έργα και τις εγκαταστάσεις που υφίστανται στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Επίσης απαγορεύεται υπό προϋποθέσεις η κατασκευή υπόγειων χώρων λόγω συγκέντρωσης βιοαερίου. Απαγορεύεται η αραίωση ή ανάμιξη των αποβλήτων, όπως και η απόθεση αποβλήτων, τα οποία «σε συνθήκες ταφής λόγω αντιδράσεων μεταξύ τους ή με υδατοδιαλυτά διαλύματα επιφέρουν είτε αύξηση του όγκου είτε δημιουργία λίαν εύφλεκτων επικίνδυνων ή εκρηκτικών ουσιών ή αερίων επικίνδυνων αντιδράσεων». Για την δε πρόληψη εξάπλωσης της δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή, η ΑΕΠΟ προβλέπει απλώς ότι «η εκφόρτωση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ πρέπει να διενεργείται κατά το δυνατόν προς την διεύθυνση του ανέμου και να λαμβάνονται μέτρα παρεμπόδισης της διασποράς μικροαποβλήτων εκτός του ενεργού χώρου διάθεσης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL