Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C28.3°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.2°C26.7°C
1 BF 23%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C22.0°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.7°C28.3°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.0°C25.0°C
1 BF 83%
Στέλιος Πέτσας / «Δεν είναι ταμπού» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλιος Πέτσας / «Δεν είναι ταμπού» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών

ΠΕΤΣΑΣ

Εκτός των υγειονομικών (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού) και των εργαζόμενων στην φροντίδα ηλικιωμένων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συζητά ήδη την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, όπως περιέγραψε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Έχουμε μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως τι θα ισχύσει» από 1η Ιουλίου, είπε ο κ. Πέτσας για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας covid-19, προσθέτοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι ξεκίνησε μία σοβαρή συζήτηση για την ανάγκη του εμβολιασμού». Καθώς πλέον είναι όνειρο... εαρινής νυκτός οι δηλώσεις της άνοιξης για τουριστική περίοδο με επαρκή εμβολιασμό και όλοι συζητούν πλέον αν θα προλάβουμε έστω στο τέλος Αυγούστου να έχουμε όχι «ανοσία αγέλης» της τάξης του 70%-80% στον πληθυσμό αλλά έστω «τείχος ανοσίας» με εμβολιασμό του 50%, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις «διευκολύνσεις σε όσους εμβολιάζονται, περισσότερα κίνητρα για εμβολιασμό».

Προσπάθησε μάλιστα και αυτός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ευθεία παραδοχή του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι δεν υπάρχουν ούτε αρκετά εμβόλια ούτε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού (κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ECDC που καταγράφει χαμηλές επιδόσεις για την Ελλάδα). Όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας, «έχουμε εμβόλια, σε λίγο θα έχουμε και περισσότερα. Περισσότερα από τον αριθμό των ανθρώπων που εμβολιάζονται κάθε μέρα ... Πρέπει να επιταχύνουμε και μπορούμε να το κάνουμε, να έχουμε π.χ. 115.000 εμβόλια την ημέρα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συμφωνεί με την πρόταση Άδωνι να μπορεί να απολύεται εργαζόμενος που δεν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Πέτσας απέφυγε να την υποστηρίξει ευθέως. «Πρέπει να έχουμε μία ισορροπία στις προτάσεις μας. Οι προτάσεις που χρειάζεται να είναι στο τραπέζι, δεν πρέπει να δημιουργούν ανασφάλεια και ανησυχία. Αντίθετα, πρέπει να εμπεδώνουν την ασφάλεια. Αν κάποιος δουλεύει σε χώρο που έρχεται σε επαφή με το κοινό και δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο για προσωπικούς λόγους ... τότε θα μπορεί να απομακρυνθεί από τον χώρο ... δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσει τη δουλειά του, μπορεί να υπάρχουν άλλες θέσεις που να προσφέρει ... Το εργασιακό νομοσχέδιο που επιτρέπει λίγο μεγαλύτερη ευελιξία και η ενσωμάτωση σχετικών κοινοτικών οδηγιών δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας για να αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα».

Ακόμη και οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι η προσπάθεια Πέτσα να αποφύγει να ταυτιστεί με την θέση Άδωνι για απόλυση δεν είναι υλοποιήσιμη, σε επιχειρήσεις συγκεκριμένου αντικειμένου και εξειδικευμένων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, έθεσαν το θέμα της υποχρεωτικότητας για το Δημόσιο και υπαλλήλους που έχουν συναναστροφή με πολίτες. «Είμαι αναφανδόν υπέρ, το έχω τονίσει και στο παρελθόν, τόσο για τους υγειονομικούς όσο και όσους βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής», είπε ο κ. Πέτσας. «Τέτοιες διευθετήσεις είναι πάντα στο τραπέζι και την συζήτηση προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό προσωπικό στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τον πολίτη, ιδίως από το φθινόπωρο και μετά».

Για την προοπτική νομοθέτησης σχετικών ρυθμίσεων, ο ίδιος είπε ότι «είναι σαφές και από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, ότι έχει τεθεί το πλαίσιο του διαλόγου -και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μέσα σε αυτό το μήνα, που έχει ξεκινήσει η συζήτηση, να έχουμε τις κατευθύνσεις. Και ό,τι είναι να εφαρμοστεί, ιδίως όταν επιστρέψουμε σε εσωτερικούς χώρους, να εφαρμοστεί από το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να έχει εφαρμόσει το σχέδιό του λίγο νωρίτερα, όλοι να είναι προετοιμασμένοι, να ξέρουν τι τους ξημερώνει αρκετό διάστημα πριν».

Σε ερώτηση για το αν εκτός των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνουν και τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Πέτσας είπε ότι «όσο προχωρούμε στον εμβολιασμό του πληθυσμού ... όσο υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ... όσο καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για το φθινόπωρο, ναι, τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να μην είναι ταμπού, θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης», αν και προσέθεσε ότι «το πού θα καταλήξει η κυβέρνηση δεν μπόρώ να το προδικάσω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL