Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Με ιδιώτη μηχανικό παρακάμπτουν τις δασικές υπηρεσίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Με ιδιώτη μηχανικό παρακάμπτουν τις δασικές υπηρεσίες

ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Να χαϊδέψει αυτιά η να εξυπηρετήσει ημέτερους επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΠΕΝ, τάζοντας με εγκύκλιο, η οποία δεν φέρει καν ημερομηνία έκδοσης, ότι εφεξής οι οικοδομικές άδειες για ακίνητα στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και εκτός οικισμών, όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, θα εκδίδονται με προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης ιδιώτη μηχανικού αντί της βεβαίωσης δασικής υπηρεσίας για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, αυτό αφορά εκτάσεις, οι οποίες προσδιορίζονται ως άλλης μορφής (ανέκαθεν Άλλης Μορφής/Κάλυψης) ή μη δασικές (ΠΑ) με τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται ο χάρτης (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση).

Έτσι παρακάμπτονται οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, αφού δεν θα απαιτείται καμία βεβαίωση από αυτές, παρά μόνον η αναγραφή επί του τοπογραφικού διαγράμματος υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται από αρμόδιο μηχανικό ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Στην ίδια δήλωση θα αναφέρεται και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης. Κατά την εγκύκλιο, «για τα ακίνητα που εμπίπτουν στις υπόλοιπες περιοχές δασικών χαρτών (πλην ΑΑ ή ΠΑ), η έκδοση της οικοδομικής άδειας επιτρέπεται μετά την τυχόν μεταβολή της κατηγορίας μορφής/κάλυψης, σε συνέχεια τυχόν αποδοχής υποβληθέντων προδήλων σφαλμάτων ή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, ως μη διεπόμενης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτάσεις με την ένδειξη ΑΑ φαίνονται στον δασικό χάρτη, ενώ βάσει των προδιαγραφών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών οι πράξεις χαρακτηρισμού (δασικές, μη δασικές η χορτολιβαδικές) αποτυπώνονται στον χάρτη μόνον για όσες έχουν βεβαίωση τελεσιδικίας. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις πράξεων χαρακτηρισμού, σε όποια φάση κι αν βρίσκονται, υποβάλλονται ατελώς αντιρρήσεις...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL