Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Τουρισμός / Η Ελλάδα σε μειονεκτική θέση λόγω Covid-19
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Η Ελλάδα σε μειονεκτική θέση λόγω Covid-19

Γράφημα
(OURWORLDINDATA.ORG)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον τουριστικό κλάδο της χώρας μας. Έχοντας ήδη υποστεί το τρομακτικό σοκ της μείωσης αφίξεων και εσόδων κατά 76,5% για το 2020 σε σχέση με το 2019, οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ελπίζουν να «αποσωληνωθούν» επιτυχώς από τα προγράμματα κρατικής βοήθειας και να θεραπεύσουν τις πληγές της πανδημίας μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Μολαταύτα, όπως θα δούμε στα στοιχεία που ακολουθούν, η Ελλάδα μπαίνει στην φετινή περίοδο έχοντας σοβαρό μειονέκτημα σε όλους τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Και αυτό, παρότι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάιο, είχαμε το σκληρότερο lockdown της Ευρώπης, με μέτρα περιορισμού πρωτοφανή τόσο ως προς τη διάρκειά τους όσο και – ενίοτε - ως προς τον παραλογισμό τους.

Διαψεύδονται επίσης οι πανηγυρισμοί και οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις των κυβερνητικών αρμοδίων, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, αναφορικά με την ταχύτητα εκδίπλωσης της εμβολιαστικής εκστρατείας. Υπενθυμίζουμε ότι:

  • Τον Νοέμβριο του 2020, ο Β. Κικίλιας δήλωνε ότι «μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό». Την ημέρα εκείνη, είχαμε 1.747 κρούσματα, 121 νέους θανάτους και 2.223 συνολικά.
  • Στις 12 Ιανουαρίου του 2021, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωνε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού» και εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι η φετινή σεζόν δεν θα χαθεί. Εκείνη την μέρα, είχαμε 841 νέα κρούσματα, 27 θανάτους και 5.329 απώλειες συνολικά.
  • Στο τέλος του Φεβρουαρίου 2021, η Ελλάδα ήταν στην τρίτη θέση σε όλη την ΕΕ στον αριθμό εμβολιασμών και ο Κ. Μητσοτάκης βεβαίωνε στη Süddeutsche Zeitung ότι «έως το Πάσχα» θα υπάρχει τείχος ανοσίας σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
  • Στις 4 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός πανηγύριζε διότι «είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ως προς την ταχύτητα εμβολιασμού». Την ημέρα εκείνη, είχαμε 2.217 νέα κρούσματα και 35 νεκρούς.
  • Στα μέσα Απριλίου 2021, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κυκλοφορούσαν με τίτλους «Οικοδομείται πλέον το τείχος της ανοσίας». Την ίδια περίοδο, παρά το ότι το σκληρό lockdown είχε ξεπεράσει σε διάρκεια τους έξι μήνες, ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων είχε σκαρφαλώσει στα 2.825, ενώ των ημερήσιων θανάτων στους 80.
  • Την 1η Μαίου 2021, στο πασχαλιάτικο μήνυμά του, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι «το πρώτο τείχος ανοσίας είναι κοντά». Η χώρα μας όμως είχε ήδη κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμών.
  • Προ μίας εβδομάδος, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θα φτάσουμε «σύντομα» στο τείχος ανοσίας, δίχως περισσότερες λεπτομέρειες. Τις ίδιες ακριβώς ημέρες, ξεπερνούσαμε το θλιβερό νοητό όριο των 12.000 νεκρών από την αρχή της πανδημίας.

Επιστρέφοντας στο παρόν, τα διαθέσιμα στοιχεία προκαλούν αγωνία και προβληματισμό. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από Covid-19, η Ελλάδα με 3,43/εκατομμύριο πληθυσμού (κυλιόμενοι μέσοι όροι 7ημέρου) είναι με τεράστια διαφορά πρώτη σε σχέση με Τουρκία (1,75), Ιταλία (1,70) και Γαλλία (1,66). Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία έχουν πολύ κάτω από 1 θάνατο/εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ ο μ.ο. των χωρών της ΕΕ βρίσκεται στο 1,62, λιγότερο δηλαδή από το μισό των απωλειών που έχουμε στην Ελλάδα.

Στο επίπεδο των κρουσμάτων, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη θλιβερή πρωτιά. Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι πολύ πιο αργή σε σχέση με τις γειτονικές μας τουριστικές χώρες. Την 1η Μαίου, η Ελλάδα βρίσκονταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και σε καλύτερη θέση από Κύπρο, Γαλλία, Τουρκία και Ιταλία. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να τις ακολουθήσουμε στην ταχεία επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων που αυτές πέτυχαν.

Τα ίδια και χειρότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον δείκτη θνητότητας από κορωνοϊό: με 3%, βρισκόμαστε σταθερά πάνω ακόμα και από την Ιταλία – η οποία στο πρώτο κύμα της πανδημίας γνώρισε πρωτοφανείς τραγωδίες, σαν αυτή της επαρχίας του Μπέργκαμο.

Τέλος, κάτω του μετρίου είναι πλέον και η επίδοση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμών. Έχοντας παράσχει τουλάχιστον μία δόση σε μόλις το 35% του πληθυσμού, η χώρα μας υπολείπεται των ανταγωνιστών της, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία έχει καταφέρει να εμβολιάσει μόλις το 19,85% του πληθυσμού της.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι απορίας άξιον το γιατί τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν σε μεγαλοστομίες και αυτοθαυμασμό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει το τουριστικό προϊόν, όχι πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αλλά διαμορφώνοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Φαίνεται πως στην κυβέρνηση ζήλεψαν τους «θριάμβους» της τραγικής περσινής χρονιάς, με τους «έξυπνους αλγόριθμους» που θα εντόπιζαν στις πύλες εισόδου τον κορωνοϊό, αλλά τελικά μετέτρεψαν τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι και οδήγησαν στα σκληρά μέτρα του φθινοπώρου.

Φέτος, όμως, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, ούτε χώρος για πειραματισμούς, ούτε περιθώριο να χαθεί έστω ένας επισκέπτης. Ενδεχόμενη αποτυχία ισούται με καταστροφή. Και θα έχει ονοματεπώνυμο.

Κύριε Θεοχάρη, κύριε Μητσοτάκη, you had one job (όπως λένε και στο χωριό)! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL