Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ασκληπιείο / Οι Ελβετοί επενδυτές, η δωρεά Μαρτίνου και το οικόπεδο «φιλέτο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασκληπιείο / Οι Ελβετοί επενδυτές, η δωρεά Μαρτίνου και το οικόπεδο «φιλέτο»

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα και βρίσκεται δίπλα στη «μεγάλη επένδυση» στο Ελληνικό, εκεί όπου θα γίνει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Κάπως έτσι θα άρχιζε η διαφήμιση για ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Απαραίτητο συνοδευτικό, τα πλάνα από ψηλά με drone, με έμφαση στο καινούργιο κτήριο, το οποίο έχει σχεδόν τελειώσει - ενώ τα διοικητικά στελέχη δίνουν συνεντεύξεις στα μίντια.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, έχουν να κάνουν με ένα δημόσιο νοσοκομείο, το «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου πράγματι ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου κτηρίου χάρη στη δωρεά Μαρτίνου.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Πλεμμένος δηλώνει υπερήφανα ότι γενικά η χρηματοδότηση «προέρχεται ως επί το πλείστον από δωρεές επιφανών συμπολιτών μας που στηρίζουν διαχρονικά το νοσοκομείο μας, όπως οι οικογένειες Αθ. Μαρτίνου, Κων. Μαρτίνου, αλλά και ο Σύλλογος Φίλων του Ασκληπιείου Βούλας, το C. Lemos Foundation κ.ά., δωρεές ύψους 20 εκατομμυρίων περίπου» (nextdeal.gr, 4.2.21).

Στην ίδια λογική είναι και το διαφημιστικό βίντεο (έτσι εξηγούνται και τα drones) που προορίζεται να προβληθεί σε ελβετικούς επενδυτικούς ομίλους, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζόμενων.

Στο στόχαστρο από το 2000

Όχι άδικα: το νοσοκομείο είχε μπει και παλαιότερα, τη δεκαετία του 2000, στον χορό των επιχειρηματικών deals, καθώς το «Υγεία» (ελεγχόταν τότε από τον  Όμιλο Marfin) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχαν συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο στη θέση του «Ασκληπιείου», όπως και μια μεγάλη ιδιωτική γυναικολογική κλινική.

Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε λόγω των αντιδράσεων κατοίκων και εργαζόμενων.  Όμως το «Ασκληπιείο» αλλά και το οικόπεδο των 100 περίπου στρεμμάτων για το οποίο το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό παραμένουν «φιλέτο».

«Θέλουν, ενδεχομένως, ένα νοσοκομείο που θα υποδέχεται τους πλούσιους κατοίκους της ‘νέας πόλης’ του Ελληνικού, τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, τους έχοντες.  Ένα νοσοκομείο όπου οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση, με τον ίδιο τρόπο που θα είναι αποκλεισμένοι από τις μαρίνες, τις πλούσιες κατοικίες, τα γιοτ» εκτιμά η Πέγκυ Καϊνανά, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο «Ασκληπιείο».

«Τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες!»

Η εργαζόμενη μίλησε στην ΑΥΓΗ λίγες ώρες μετά τη «μαζική γενική συνέλευση, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του νοσοκομείου», την οποία πυροδότησε η δημόσια τοποθέτηση της διοίκησης (18.5) περί ένταξης του νοσοκομείου στη χρηματοδότηση μέσω του ταμείου ανάκαμψης ώστε να προσελκύσει επενδυτές οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν (κατά το «πετυχημένο μοντέλο των δωρεών») το «‘Ασκληπιείο’ της νέας εποχής».

Συνολικά, πέντε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής («Ασκληπιείο», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΚΑΤ, «Ωνάσειο», Παίδων «Αγία Σοφία») εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάδα 2.0 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε», επισημαίνει η Π. Καϊνανά, «ότι στο πρόγραμμα της Ν.Δ. υπάρχει ρητά το σχέδιο για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία, γι’ αυτό και επιδιώκουμε να βάλουμε φραγμό στα όποια σχέδια για ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου του ‘Ασκληπιείου’. ‘Δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά γενναία κρατική χρηματοδότηση, διότι η υγεία είναι δικαίωμα για όλους, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται’ αποφάσισε ομόφωνα η συνέλευση».

Ο δήμαρχος στηρίζει τις ΣΔΙΤ

Σημειώνεται παρενθετικά ότι ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης από το 2017 ξεκίνησε να διεκδικεί τμήμα του οικοπέδου του «Ασκληπιείου» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα, απάντησε ότι οι ΣΔΙΤ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για το «Ασκληπιείο».

Ο διοικητής του «Ασκληπιείου» προσπάθησε την Πέμπτη 20.5 να καθησυχάσει τους εργαζόμενους δηλώνοντας προσηλωμένος στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Όμως, υποστηρίζει η Π. Καϊνανά, οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν: «Ακούσαμε τη λέξη ‘επενδυτής’ επανειλημμένα, ακούσαμε για νοσοκομεία που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εκταμίευση κονδυλίων, διότι η χρηματοδότηση του ‘Ασκληπιείου’ ‘θα γίνει με οποιονδήποτε τρόπο’». Ο Ανδρέας Πλεμμένος δεν παρέλειψε τους θυμίσει ότι έχει δουλέψει ως «μάνατζερ στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και είναι περήφανος». Οι εργαζόμενοι, αυτοί που έχουν κρατήσει όρθιο το «Ασκληπιείο» μέσα στην πανδημία δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια, απαντούν ότι τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες.

Παραμένουν σε εγρήγορση για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς που άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια και καλούν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 26 Μαΐου, από κοινού με τις ομοσπονδίες των υγειονομικών και των νοσοκομειακών γιατρών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL