Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Υπέροχο βίντεο / Ο χορός των φυσητήρων στις ελληνικές θάλασσες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέροχο βίντεο / Ο χορός των φυσητήρων στις ελληνικές θάλασσες

ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ
photo youtube

Οι υπέροχες λήψεις του Αλέξανδρου Φραντζή και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, μας γνωρίζουν με τους φυσητήρες που επιμένουν να ζουν κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, η οποία εκτείνεται από την Κεφαλονιά μέχρι την νότια Κρήτη και τη Ρόδο.

Στο καταπληκτικό βίντεο βλέπουμε το ταξίδι οικογενειών φυσητήρων μαζί με τα μικρά τους. Αρχηγοί είναι οι θηλυκές, οι φυσητηρίνες ζουν μαζί με τα παιδιά τους σε μεγάλες οικογένειες - κοινωνικές ομάδες, που μετακινούνται μαζί.

https://youtu.be/nUK_6bkvHM8

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τους μελετά τους φυσητήρες τα τελευταία 25 χρόνια και γνωρίζει τους περισσότερους έναν προς ένα, χάρις στη μέθοδο της φωτοταυτοποίησης που καθιστά κάθε φυσητήρα διακριτό και μοναδικό.

Όπως αναφέρει, η καθημερινή κοινωνική ζωή τους έχει διάφορα περιστατικά, που συχνά μοιάζουν με τα δικά μας. Μετά από πολλές, περίπου 40λεπτες, καταδύσεις διατροφής, η κοινωνική ομάδα συναντιέται στην επιφάνεια για να θηλάσουν οι μητέρες τα μικρά τους.

«Η πιο εντυπωσιακή συμπεριφορά που φαίνεται στο βίντεο αφορά έναν μάλλον νεαρό αρσενικό, που πλησίασε μια ώριμη φυσητηρίνα, που τον έδιωξε. Η δυσαρέσκειά του εκφράστηκε με επτά χτυπήματα ουράς», σημειώνει το Ινστιτούτο Πέλαγος.

Το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη

Οι φυσητήρες της Μεσογείου απειλούνται άμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μόνο περίπου 200 ζουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Όπως σημειώνει το WWF Ελλάς «Οι φυσητήρες είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ, έχουν βρει στις ελληνικές θάλασσες ένα ιδανικό “σπίτι”. Οι θηλυκές με τα νεαρά ζώα, ζουν σε κοινωνικές ομάδες που μπορεί να φτάσουν και τα 13 άτομα ενώ τα αρσενικά ζουν μόνα. Στο πλαίσιο των κοινωνικών ομάδων, τα νεαρά ζώα μαθαίνουν να καταδύονται, να εντοπίζουν την τροφή τους και να προστατεύονται ή να συνεργάζονται».

Ελπίζουμε, εμείς οι άνθρωποι να επιτρέψουμε στους φυσητήρες να συνεχίσουν να έχουν την κοινωνική τους ζωή και στο μέλλον. Είναι γιγάντιοι ειρηνικοί γείτονές μας, που ζουν λίγα μίλια μακριά από τις ακτές μας, σημειώνει το Πέλαγος.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL